Říká se, že za blbost se platí. Jen o máločem to lze říct přiléhavěji, než o činu Stanislava Ryšavého a Jarmily Poláčkové. V jejich případě přitom není jasné, zda doplatili na svou neuvěřitelnou naivitu, či prostě „jen“ hloupost.

Směnárnici totiž zcela vážně nabídli na první pohled falešnou bankovku, na níž se mimo jiné skvěl nápis Hoang Hang Diang Hu. Jak se ukázalo platná evropská měna se ve Vietnamu netiskne, a tak oba obžalovaní byli uplynulé úterý 7. února prostějovským soudem odsouzeni k podmíněným trestům. Osmapadesátiletý muž navíc bude muset zaplatit pokutu 15 000 korun.

Každá měna je chráněna. Nejen u nás, ale třeba i na Slovensku za její padělání hrozí vysoké tresty. To by si měli uvědomit všichni, kteří by to s padělanými penězi třeba jen chtěli zkusit. Toto absolutně nedošlo Stanislavu Ryšavému, jenž se loni v červenci ve společnosti Jarmily Poláčkové vydal do směnárny v Obchodní galerii Arkáda v Držovicích. Výsledek? Oba skončili u Okresního soudu v Prostějově. A Večerník byl u toho!

EXKLUZIVNÍ

reportáž

pro Večerník

Martin ZAORAL

Osmapadesátiletý muž a o pět mladí žena udivené směnárnici předložili neplatnou bankovku ve výši 500 euro a dožadovali se její směny. Při tehdejším kurzu by si přišli na více jak 12 000 korun. Zkušená směnárnice však bankovku nepřijala. „Hned jak jsem vzala bankovku do ruky, bylo mi jasné, že není platná. Její barvy byly sytější, než je obvyklé, neměla žádné ochranné prvky a zaujal mě také nápis Hoang Hang Diang Hu na její přední straně. Na první pohled vypadala jako z nějaké deskové hry,“ popsala mladá zaměstnankyně směnárny s tím, že žena pak měla směrem k muži prohlásit něco v tom smyslu, že jí by se to nestalo, neboť on se zase nechal někde napálit.  

Pokus o vtip?

Přestože vše mohlo působit jako nepodařený pokus o vtip, vzhledem k nutné ochraně měny věc nakonec skončila na policii, ve finále i před soudem. U něj oba obžalovaní působili jako někdo, kdo absolutně nechápe, že by se mohl dopustit něčeho špatného. A to navzdory faktu, že minimálně v případě více jak rok nezaměstnaného Stanislava Ryšavého bylo jasné, že nezákonnou směnou chtěl řešit svoji neutěšenou finanční situaci. „Netušil jsem, že je bankovka falešná, dostal jsem ji před zhruba pěti lety od nějakého staršího pána na Slovensku, když jsem si tam rozměňoval peníze a všechny směnárny byly zavřené,“ vytasil se s nepříliš věrohodně znějící obhajobou Stanislav Ryšavý, který se odmítl k činu doznat. Naopak naznačoval, že se právě on sám stal obětí podvodu.

Jako slepá k houslím

Směnárnici bankovku nakonec předala spoluobžalovaná, která se hájila tím, že k celé záležitosti přišla jako slepá k houslím. „Pan Ryšavý chtěl, abych ho v neděli odvezla autem do zastavárny. To jsem ovšem nemohla, a tak jsem svolila, že mu půjčím kolo. Raději jsem však jela s ním, abych měla jistotu, že mi ho vrátí. Zároveň jsem doufala, že až peníze rozmění, tak mi vrátí tisíc korun, které mi dlužil. Přísahám, že jsem nikoho nechtěla oklamat,“ vypověděla invalidní důchodkyně.

Nepřiznali se

Vzhledem k tomu, že se oba ke spáchání trestného činu nepřiznali, hrozil jim reálně nepodmíněný trest. A to navzdory faktu, že ani jeden z nich nebyl v minulosti stíhán. Sazba za podobné trestné činy totiž začíná na třech letech, což je také nejvyšší možný trest, který lze podmíněně odložit.

Nakonec to tak i dopadlo, senát v čele se soudcem Petrem Vrtělem oběma obžalovaným shodně uložil právě tříleté podmíněné tresty s odkladem na čtyři roky. Stanislav Ryšavý však kromě toho bude muset zaplatit pokutu 15 000 korun.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.