To si to zavařil! A přitom stačilo jít za manželkou do hospody pěšky! Jenže starosta Čelčic se tam vypravil autem. Když jej loni v říjnu zastavili policisté, nadýchal 1,45 promile alkoholu. Přestože na místě mužům zákona tvrdil, že jede domů, u soudu svoji verzi změnil. Přitom žádal o snížení doby, po kterou nebude moci řídit. Soud mu nakonec vyhověl pouze částečně. Bylo to i proto, že u Karla Černého (63) se nejednalo o první podobný prohřešek.

 

Karel Černý je v Čelčicích starostou zhruba 9 let. Hospodu v této obci provozuje jeho manželka. A právě to se mu stalo osudným. Při říjnovém návratu z restaurace měli Karla Černého zastavit policisté, kterým nadýchal 1,45 promile alkoholu. Na místě jim řekl, že jede domů. Za to byl odsouzen trestním příkazem k pokutě 30 tisíc korun. Zároveň na dva roky přišel o řidičák. Jenže s tím nebyl spokojený a podal si proti tomuto rozhodnutí odpor. „K činu se doznávám. Byl jsem neopatrný, jsem připravený zaplatit třeba i 50 tisíc korun pokuty. Na druhou stranu dva roky bez řidičáku je podle mě moc, komplikuje mi to výkon zaměstnání,“ vyjádřil se přímo u soudu Karel Černý, který k platu uvolněného starosty pobírá také důchod.

Obžalovaný se přímo u soudu nově snažil hájit i tím, že z hospody narychlo odjel kvůli psychicky narušené nájemkyni obecní bytovky, která v té době dělala nepořádek. Kromě toho argumentoval také svým zhoršeným zdravotním stavem. Soudkyni však bylo naprosto jasné, že celá věc se dala řešit i úplně jinak. Přesto obžalovanému alespoň částečně vyhověla. Zvýšila sice pokutu na 40 tisíc korun, o půl roku však snížila původní trest zákazu řízení. „Další snížení není možné, a to zejména kvůli tomu, že už jste byl před sedmi lety za stejný trestný čin již jednou odsouzen. Tehdy jste dostal roční trest, nyní musí být tato doba o něco prodloužena,“ odůvodnila své rozhodnutí soudkyně Adéla Pluskalová, která zároveň čelčického starostu upozornila na fakt, že po uplynutí poloviny stanovené doby si může požádat o prominutí zbytku trestu. S tím byl již Karel Černý spokojen, rozsudek je tak již pravomocný.