V minulém vydání Večerník ve snaze pomoci těžce nemocnému muži z Čelechovic na Hané informoval o jeho nepříznivě se vyvíjejícímu zdravotním stavu po transplantaci kmenových buněk. Zároveň jsme požádali veřejnost, aby mu pomohla prostřednictvím veřejné sbírky získat finanční prostředky na zakoupení potřebného vozidla. Prostřednictvím Facebooku Večerníku se redakci ozval samotný Josef Mauler, který se rozhodl exkluzivně nám popsat svůj zdravotní stav.

 

„Po transplantaci je takový, že nejsem zcela ochrnutý, levou polovinou těla hýbu. Ujdu však maximálně padesát metrů s holemi. Ovšem nohu třeba neohnu, nezvednu, prostě svaly s hlavou nekomunikují, jak by měly. To samé levá ruka a obličej. Což se týká i toho, že na levé polovině těla nemám skoro vůbec žádný cit. Po zmíněných padesáti metrech chůze jsem tak vyčerpaný, že ‚táhnu‘ levou nohu za sebou a neudržím ani hůl a nohu nezvednu ani o pět centimetrů,“ popsal své rozpoložení Josef Mauler z Čelechovic na Hané.

Večerník se jej zeptal také na to, jak on sám vidí svoji budoucnost po zdravotní stránce? „Transplantace kmenových buněk má primárně zastavit rychlou progresi roztroušené sklerózy. Jako ‚bonus‘ se může stát, že se některá postižení zlepší, ta lehčí pak mohou dokonce vymizet. Záleží na postižení nervových drah. U mě ovšem byly nervové dráhy bohužel už tak postižené, že výraznější zlepšení by bylo zázrakem. Na druhou stranu před transplantací a při zakládání sbírky jsem na tom byl stokrát hůř,“ uvedl exkluzivně pro Večerník, kterému i nadále může veřejnost pomoci ve veřejné sbírce na nákup tolik potřebného ojetého automobilu. „Ano, sbírka stále běží, ale myslím, že kdo mi chtěl pomoci, tak už přispěl,“ přestává příliš věřit v dobrotu lidí životem těžce zkoušený muž.

Tak co, Prostějované, překvapíte ho? Přispět mu můžete prostřednictvím internetových stránek www.znesnaze21.cz/sbirka/progresivni-rs-vzala-josefovi-mobilitu-potrebuje-auto