Na záchodech na prostějovském hlavním nádraží se vždy projevovalo snad to nejhorší, co v lidech je. Agresivní vandalové se na nich opravdu vyřádili a udržet zde pořádek se zdálo nemožné. To se v poslední době změnilo.

Zhruba rok se o úklid místa starají pracovnice z olomoucké chráněné dílny SEŽEV a jejich snaha je opravdu znát. O to více však vadí feťáci z řad olašských Romů, kteří si sem prakticky každý den chodí dopřávat svoji dávku drogy, zejména heroinu. Zabránit jejich případnému setkání s dětmi či seniory přímo na záchodech je prakticky nemožné. A to navzdory tomu, že zde velmi často zasahují i strážníci. Řešení zapeklité situace je však možná blízko. 

Záchody na hlavním nádraží mohou být pro návštěvníky Prostějova tím prvním, co ve městě uvidí. A jak víme, první dojmy bývají těmi nejsilnějšími. V případě záchodů se v minulosti jednalo o zážitek natolik silný, že ho následně nepřebila ani návštěva secesního Národního domu. Nyní se situace rapidně zlepšila, kazí ji však nájezdy feťáků převážně z řad olašských cikánů. Svědčí o tom svědectví ženy, která se tu pohybuje velmi často. Celou situaci by mohlo pomoci vyřešit pouze angažování „sekuriťáka“.

Do prekérní situace na prostějovském hlavním nádraží se nedávno dostala jedna z Prostějovanek. „Vešla jsem na záchod, otevřela dveře kabinky a objevila za nimi cikánku, jak si tam něco píchá přímo do žíly. Všude kolem ní bylo rozloženo to nádobíčko, co k tomu potřebuje, zrovna si to svinstvo nahřívala na lžičce. Tak jsem zavřela, ale ona se vypotácela z kabinky ven, byla na mě sprostá, ale na záchodech zůstala. Když jsem vyšla ven, viděla jsem, jak zrovna přicházely děti, co se vlakem vracely z nějakého výletu. Stoupla jsem si před dveře a byla připravena jim začít vysvětlovat, že teď tam jít nemohou. Naštěstí se v tu chvíli asi nikomu nechtělo,“ popsala situaci, kterou zažila na prostějovských záchodcích, jedna z Prostějovanek, podle níž k setkání narkomanů a dětí na záchodcích jinak nikdo nezabrání.

 

Raději nosí pepřák

Ona sama dle svých slov již několikrát na záchodech objevila použité injekční stříkačky i s vysypaným bílým práškem. „Jeden čas tam byly pořád, pak se zdálo, že to po sobě začali uklízet. Ale minulý týden tam byla zase,“ dodala žena, která na záchodcích rovněž pravidelně objevila nádobku od citronky. „Někdo mi vysvětlil, že ji narkomani používají pro rozpuštění heroinu,“ dodala žena ve středních letech, která se s feťáky na nádraží potkává pravidelně. „Už je dobře znám. Jde o tři olašské cikánky a dva Olachy. Hlavně ty cikánky jsou hrozně arogantní, až agresivní, je to s nimi čím dál horší. I normální cikáni už s nimi nechtějí mít nic společného. Ale já se jich nebojím, pro jistotu však s sebou nosím pepřák,“ dodala bojovně žena.

Co na to strážníci?

Na pořádek na nádraží dohlíží pracovníci ostrahy, ovšem ti zde mohou být pouze v určitý čas. Rovněž jde o jedno z nejčastějších míst, kam vyjíždí hlídky městské policie. „V některých případech reagujeme na oznámení o problémové osobě nacházející se na toaletách. Lidé, kteří prostor znečisťují či budí veřejné pohoršení, jsou z těchto míst vykázáni. V ojedinělých případech strážníci vykazují z toalet také spící osobu,“ popsala Tereza Greplová z Městské policie Prostějov, které jsme se zeptali i na nálezy použitých injekčních stříkaček. „I k takovým případům býváme přivoláni, jedná se maximálně o jeden až dva případy za týden,“ reagovala Tereza Greplová z Městské policie Prostějov.

Zajímalo nás, zda lidem užívajícím drogy na veřejnosti volně přístupném místě hrozí nějaký postih. „Každé držení drogy je nelegální. Dle zákona se tím lidé dopouští přestupku, za který mohou dostat pokutu do 15 000 korun,“ uvedla Greplová, podle níž je však omezení vstupu problémovým osobám na veřejné WC obtížné.

Pomůže sekuriťák?

Jedno řešení se však přímo nabízí. „Slyšela jsem, že od 1. června by tady měl stávat pravidelně sekuriťák. Ten si snad s těmi feťáky poradí, jiná možnost není,“ uzavřela žena, která nás na celou situaci upozornila.