Pokud se někdo dostane do dluhové pasti, jen velice těžko z ní hledá cestu ven. Nezaměstnaná matka dvou dětí z Konice se o to snažila všemi způsoby, bohužel ale protizákonnými.

Osmadvacetiletá Michaela Málková stanula minulé úterý před senátem Okresního soudu v Prostějově a čelila obžalobě z přečinů úvěrového podvodu a podvodu. Od tuctu menších společností zabývajících se finančními půjčkami si brala menší úvěry, ale při sjednávání půjček lhala o svých příjmech. To bylo ale to nejmenší... Některé smlouvy o úvěrech uzavírala na cizí osoby na základě podvodně získaných občanských průkazů!

První soudní přelíčení v tomto případu se uskutečnilo už v srpnu loňského roku, při němž byli vyslechnuti svědci. V úterý 16. února už Michaela Málková uznala veškeré své prohřešky. „Velice mě mrzí, co jsem udělala. Cítím se vinna,“ hlesla osmadvacetiletá matka dvou dětí před soudkyní Ivonou Otrubovou.

Státní zástupce pak krátce shrnul její nezákonné počiny. „Obžalovaná si od roku 2015 vzala několik úvěrů v rozmezí od tří do patnácti tisíc korun od více než deseti společností zabývajících se krátkodobými půjčkami. Obžalovaná ale ve smlouvách uváděla nepravdivé údaje o svém příjmu, v některých případech tvrdila, že je zaměstnaná a pobírá 21 000 korun měsíčně. Nebyla to ale pravda, pobírala pouze rodičovský příspěvek ve výši 3 500 korun, po narození druhého dítěte zhruba 7 000 korun. Některé úvěrové smlouvy pak uzavírala na základě nezákonně získaných občanských průkazů, tedy na cizí osoby,“ uvedl Jaroslav Miklenda, který po prohlášení Michaely Málkové, že uznává svoji vinu ve všech bodech obžaloby, souhlasil s navrženým trestem odnětí svobody ve výši jednoho roku s podmínečným odkladem na dva a půl roku.

Přestože s tímto trestem byla svolná i předsedkyně senátu Ivona Otrubová, úterním jednáním celý případ uzavřen nebyl. Soudkyně chtěla mimo jiné vědět, jak obžalovaná získala cizí osobní doklady a v jakém stavu jsou aktuálně nesplacené půjčky. „Brala jsem si nové a nové půjčky, abych splatila ty původní. Vytloukala jsem klín klínem. Ano, udávala jsem vysoký příjem, protože by mi nikdo jinak nepůjčil. Manžel skutečně vydělává až třicet tisíc korun měsíčně, ale máme velké dluhy. V jednom případě jsem žádala o úvěr na svoji sestru, která o tom nevěděla. Občanské průkazy dalších lidí jsem získávala ze sociálních sítí. Všechno prasklo ve chvíli, kdy jsem půjčky nestačila splácet a společnosti posílaly upomínky těm osobám, na které jsem si úvěry brala. Dodnes splácím všechno podle svých možností. Některé půjčky jsou už splacené celé, u jiných mi zbývá několik tisíc korun,“ přiznala kajícně Michaela Málková.

Soudkyně Ivona Otrubová přelíčení ještě jednou odročila na konec března. Chce si totiž vyžádat od poškozených úvěrových společností skutečný stav splácených úvěrů. Podle všeho ale Michaele Málkové hrozí jen podmíněný trest.