Tohle už nic nezastaví! Jak Večerník předeslal, první dubnový den se slavnostně otevře dokončené Muzeum kočárů. Kdo jej v budoucnu navštíví, jistě potvrdí, že se jedná o naprosto výjimečný projekt v rámci celé České republiky.

V Čechách pod Kosířem vznikla velkoryse pojatá a do detailu propracovaná stavba plná výjimečných uměleckých a řemeslných děl. Na Apríla bude připraven bohatý program, který všichni zájemci budou moci sledovat v rámci on-line přenosu na webových stránkách www.historickekocary.cz. Na vině je pochopitelně koronavirová pandemie a s ní související vládní opatření včetně zákazu pořádání společenských akcí.

Vše bude odstartováno již tento čtvrtek 1. dubna od 12:00 hodin. Programem provede trio Václav Žmolík, Jiří Kučera a Václav Obr. Lidé se mohou těšit na přehlídku osobností na koních z různých období dějin. Dorazí patron české země sv. Václav, otec vlasti Karel IV., bavorský král Maxmilián I. i rakouská císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi. Představí se i kaskadérská a divadelní společnost Štvanci a mnozí další. Stavbě požehná páter Roman Vlk.

Tím to ovšem neskončí. Hned následující den připadá na Velký pátek, kdy od 17:00 hodin zahrají a zazpívají Dita Hořínková a Richard Pachman na Pašijovém koncertu, který se bude konat s podtitulem Dědictví otců zachovej nám, Pane. „Tato slova zaslouží nejen zamyšlení, ale i uskutečnění,“ vyjádřil se Václav Obr, jemuž se připomínka díla našich předků stala zásadní motivací jeho různorodých aktivit.

„Jsem rád, že mě právě uvedená myšlenka posunula k záchraně takového kulturního dědictví, jako jsou historické kočáry. Člověk tak mohl předávat dál určitou sílu vynalézavosti, která naše předky poháněla dopředu a přecházela z generace na generaci,“ svěřil se Václav Obr, jenž poděkoval zejména Olomouckému kraji podílejícímu se na stavbě v průběhu let finanční podporou.

MUZEUM KOČÁRŮ V ČÍSLECH

* 15 let trvala stavba, během níž prošly rukama řemeslníků stovky tun materiálu

* 300 kubíků dřeva padlo na masivní trámy pohledového krovu

* 100 metrů je budova dlouhá

* 18 metrů je budova široká

* 2000 m2 tvoří výstavní plocha