Už nějaký čas je stálým bodem programu jednání prostějovského zastupitelstva vývoj jednání mezi vedením magistrátu se Správou železnic o osudu výpravní budovy místního nádraží. Opoziční zastupitelé si vymohli pravidelné informace od radních poté, co se v posledních měsících medializovaly různé úmysly majitele s budovou včetně jejího možného prodeje podnikateli Richardu Benýškovi. Novinky z jednání konšelů se Správou železnic byly zastupitelům předneseny také v úterý.

„Na minulém jednání zastupitelstva jsem informoval o tom, že Správa železnic vypracovala posudek o zbytnosti budovy místního nádraží a zároveň připravuje rekonstrukci nádraží. Kromě stálého zájmu města projevil tento zájem o odkup výpravní budovy také podnikatel Benýšek. Tyto záležitosti se stále vyvíjejí a já jsem předminulý týden navštívil náměstka generálního ředitele Správy železnic v Praze,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Co zjistil? „Informoval mě o tom, že první, co proběhne, bude rekonstrukce nádraží jako takového. A to z toho důvodu, aby majitel mohl veškeré technologie, které jsou v budově, vymístit pryč a celou výpravní budovu tak vlastně vystěhovat. Jakmile bude budova volná, Správa železnic ji nejprve k odkupu nabídne všem státním institucím, poté magistrátu a vzápětí dalším zájemcům. Nyní jsme tedy ve fázi, kdy majitel připravuje další kroky a nám nezbývá než čekat na jeho nabídku městu, pokud budovu nebude chtít odkoupit některá státní instituce,“ prozradil Rozehnal. Ten zároveň zastupitelům a zastupitelkám slíbil, že pokud se vyskytnou nějaké nové aktuální informace o místním nádraží, budou neprodleně informováni.