Téma, které je velice aktuální, a dokonce se probíralo i při úterním jednání zastupitelstva. Jarní počasí totiž ve velké míře vylákalo ven zahrádkáře, kteří nyní pochopitelně produkují velké množství bioodpadu. Většina z nich ale disponuje pouze jednou popelnicí na tento druh odpadu a požaduje tak častější svoz. Ten však v Prostějově probíhá několik let pouze jednou za čtrnáct dní, což se především v tomto období zdá občanům nedostatečné. Jak se Večerník dozvěděl, rozšíření kapacity svozu bioodpadu magistrát ale neplánuje. První náměstek primátora Jiří Pospíšil zodpovědný za komunální služby ve městě však lidem nabízí jiné alternativy, jak se zbavit věcí nepotřebných.

Častější svoz bioodpadu požadovali po vedení magistrátu i opoziční zastupitelé. Alespoň během jarních měsíců. To však není možné. „Magistrát v tuto chvíli neplánuje zvýšení četnosti svozu vzhledem k tomu, že jsme smluvně vázáni s firmou FCC a ta je zase smluvně navázána s odběrateli bioodpadu. Dalším důvodem je i to, že svozová firma je limitovaná množstvím techniky. Nicméně pokud občané mají větší množství bioodpadu, pak jej mohou zavézt do sběrných dvorů,“ uvedl na dotaz Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Je tu však další problém, na který hlavně zahrádkáři poukazují, a to nedostatečný počet biopopelnic. Prostějovská radnice ještě před pár lety tyto nádoby na bioodpad rozdávala zdarma, protože na tento účel získávala dotace. Dnes už něco takového možné není. „Další nákup nádob na bioodpad město v dohledné době neplánuje. Občan, který má zájem třídit bioodpad, si je však může zakoupit sám. Jejich počet na domácnost není nijak omezen. Zakoupit všechny typy a velikosti může například u svozové společnosti. Je nutno dbát na to, aby nádoba byla opravdu určena na svoz bioodpadu, tedy aby měla rošt, větrací otvory a podobně. Zakoupenou nádobu je třeba nahlásit ke svozu ve svozové společnosti FCC Prostějov u Zdenka Rybky na mobilním telefonu 737 242 157 či prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Na něj se občané mohou obracet i s dotazy ke svozu odpadu,“ vzkazuje Prostějovanům Pospíšil, který vzápětí zmínil ještě jeden velký nešvar. „Problematický je svoz bioodpadu z kontejnerů o objemu 770 litrů rozmístěných na sídlištích a u bytových domů. Neukáznění obyvatelé sídlišť často nádoby využívají k ukládání směsného komunálního odpadu, který do bionádob nepatří. Tím znehodnocují odpovědné chování ostatních obyvatel, kteří poctivě bioodpad třídí. Tento odpad je potom bohužel nutné svážet a ukládat jako směsný komunální odpad a končí na skládce nebo ve spalovně v Brně. Stejný problém jsme nuceni od loňského roku opakovaně řešit u nově instalovaných devíti kusů polopodzemních bio kontejnerů. Tímto bychom proto chtěli důrazně apelovat na obyvatele, aby do bionádob skutečně ukládali pouze odpad, který tam patří, tedy biologicky rozložitelný. Zejména upozorňujeme občany, ať bioodpad neukládají do popelnic v igelitových pytlích,“ uzavřel toto téma první náměstek prostějovského primátora další výzvou.

 

17 graf01