„Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let,“ tak zní začátek známé písně o „Milencích v texaskách“. Pavla Ircinga a Mirku Jordakovou namísto obliby riflových kalhot spojovala záliba v obuvi značky Nike. V tom by samozřejmě nebyl problém, pokud by k tomu nepřidali i společnou náklonost k pervitinu. Oba partneři bílý prášek nejen užívali, navíc jej prodávali, komu mohli, a to zejména na prostějovském sídlišti Hloučela. Kvůli tomu se uplynulé úterý sešli u prostějovského soudu. A Večerník byl u toho!

 

Třicetiletý Pavel Ircing již byl za prodej drog opakovaně odsouzen. Naposledy byl z vězení propuštěn 5. května 2019. Netrvalo dlouho, na svůj životní styl velmi plynule navázal a už loni v červenci opět putoval do vazby. Z ní byl propuštěn, neboť za něj byla složena kauce ve výši 50 000 korun. Moc dlouho si ovšem na svobodě nepobude.

Ve fetování známého prostějovského dealera podporovala také Mirka Jordaková, s níž bydlel v ulici Václava Špály na prostějovském sídlišti Hloučela. Právě zde pervitin ve velkém prodávali, policii se podařilo dát dohromady svědectví zhruba desítky jejich odběratelů. Část z nich už mezitím skončila ve vězení, ta druhá tam pomalu, ale jistě míří...

Nechtěla mu ublížit 

Pod tíhou důkazů se oba obžalovaní u soudu rozhodli k prodeji všem uvedeným svědkům plně doznat. „Mám k obžalobě jedinou výhradu, pervitin jsem od Pavla Ircinga brala a prodávala jej, aniž by o tom on sám věděl,“ snažila se porotu přesvědčit Mirka Jordaková. Protože toto její tvrzení bylo pouze romantickým gestem, které na celé věci vůbec nic neměnilo, senát v čele se zkušeným a důsledným Petrem Vrtělem takové doznání odmítl přijmout. „Něco takového nám připadá krajně nepravděpodobné,“ vysvětil soudce tento postoj. Obžalovaná se po krátké přestávce rozhodla vše vzít zpět. „Nechtěla jsem Pavla Ircinga poškodit, od policejního zásahu sice už spolu nejsme, ale stále to není zcela uzavřená věc,“ vysvětlila nakonec Jordaková, proč u soudu lhala.

Rozdělí je vězení

Poté už měl soud usnadněnou úlohu, obě procesní strany se totiž rozhodly uzavřít tzv. dohodu o vině a trestu. Vzhledem k vytíženosti státního zástupce ji však ještě v průběhu úterý 27 dubna nebylo možné dát dohromady. „Za senát mohu uvést pouze tolik, že s dohodou budeme souhlasit pouze za podmínky, že Pavlu Ircingovi bude vzhledem k jeho minulosti navržen nepodmíněný trest minimálně čtyřicet měsíců a zároveň uložen peněžitý trest. Ze spisu totiž vyplývá, že na jeho účet byly připsány desítky tisíc korun a nelze pochybovat, že to bylo právě z prodeje drog. V případě druhé obžalované jsme vzhledem k tomu, že dosud nemá trestní minulost, ochotni uvažovat i o podmíněném trestu,“ uzavřel soudce Petr Vrtěl.

Hlavní líčení bylo následně odročeno za účelem vypracování písemné dohody o vině a trestu, kterou by prostějovský soud měl v dohledné době posvětit.