Minulý čtvrtek vystrašil veřejnost člověk, který policii zaměstnal anonymní hrozbou blíže nespecifikovaného útoku na mateřskou školu. Protože v telefonátu neupřesnil, o jakou konkrétní mateřinku jde, učinila v pátek 7. května bezpečnostní opatření všechna školská zařízení tohoto typu po celé republice. Rodiče žili ve strachu a mnozí z nich uvažovali o tom, že svoji ratolest do školky vůbec neodvezou. Na celém případu však zaráží naprosto mizivá informovanost ze strany policie.

 

Ve čtvrtek 6. května odpoledne vydala Národní centrála proti organizovanému zločinu následující upozornění. „NCOZ se intenzivně zabývá anonymní výhrůžkou připravovaným útokem na mateřskou školu, která nebyla nijak specifikována. V součinnosti s krajskými ředitelstvími policie jsme přijali preventivní opatření a provádíme úkony směřující k vypátrání autora výhrůžky,“ sdělil elitní kriminalistický odbor Policie ČR bez dalších podrobností.

Tuto zprávu zachytili i ředitelé či ředitelky prostějovských mateřinek. „Je zarážející, že jsme se o takovém nebezpečí dozvěděli pouze z médií, policie nás vůbec o výhrůžce útokem neinformovala! Přesto jsme v pátek učinili přísná bezpečnostní opatření. Do areálu naší školky byli vpuštěni pouze rodiče a další dospělí lidé, které dobře známe. Navíc jsme od nich děti přebírali venku před zavřenými dveřmi budovy. Po celý den pak byly děti uzavřeny uvnitř, zrušili jsme tak pravidelný pobyt na zahradě. Naštěstí v pátek nebylo příjemné počasí, takže to dětem ani tolik nevadilo. Podobný bezpečný režim pak následoval i při vyzvedávání dětí rodiči v odpoledních hodinách,“ popsal Večerníku poslední pracovníá den minulého týdne Dalibor Ovečka, ředitel Základní a mateřské školy Jana Železného v Prostějově a přiznal: „Je pravdou, že čtvrteční krátká zpráva v médiích některé rodiče natolik vystrašila, že nám svoje děti neposlali a zůstali s nimi doma...“

Podobná bezpečnostní opatření zavedli i v dalších prostějovských mateřinkách. „Už ve čtvrtek odpoledne jsme kontaktovali všechny ředitele a ředitelky prostějovských mateřinek. Domluvili jsme se, že se bude muset zvýšit ostražitost. Především při příchodu do mateřských škol. Ale musím podotknout, že kontrola a ostražitost je ve všech našich školských zařízeních denně, neustále, tedy i bez toho, aby někdo hrozil násilným útokem. Dále jsme se domluvili, že děti nebudou chodit na vycházky mimo areály školek, pokud půjdou ven, tak pouze na uzavřené zahrady. O všem byli informováni rodiče,“ ujistil Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějova, který nyní zastupuje náměstka pro školství Jana Krchňavého. „Také mě překvapilo, že se tak závažná zpráva o možném nebezpečí objevila jen krátce v médiích, policií jsme vůbec informováni nebyli,“ posteskl si Večerníku Pospíšil. On sám má na čin zatím neznámého šílence svůj vlastní názor. „Co na to člověk může říci... Prostě jestli někdo hrozí útokem na naše děti, tak je to, omluvte prosím ten výraz, hovado, které v normální společnosti nemá co dělat,“ nebere si servítek první náměstek primátora.

Večerník se během pátku snažil od mluvčího prostějovské i krajské policie zjistit podrobné informace o opatřeních, které v této věci udělala policie. Bohužel, ani na opakované dotazy jsme nezískali žádnou odpověď. Mlčenlivost strážců zákona, kteří mají pomáhat a chránit, je skutečně zarážející...