Co s vlhkým zdivem?

Vlhkost je nutné mít pod kontrolou jednak z důvodu našeho zdraví, ale i majetku. Patří mezi základní vlastnosti vody, přičemž ze školy víme, že ta má tři skupenství – plynné, kapalné, pevné. Vlhkost tedy řadíme do skupenství plynného a dá se vyjádřit procenty na stupnici od 0 do 100. Vzniká působením tepla a prostředí. Ideálním příkladem je to, když si napustíte teplejší vodu do vany a zavřete dveře. Za chvíli již vidíte, jak se pára zvedá ke stropu a orosí se zrcadlo. Jak se měří a jaké jsou dostupné metody v boji proti vlhkosti?

Negativa a pozitiva vlhkosti

Mezi pozitivní vlastnosti patří léčba dýchacích cest. Je to spíše nepřímá vlhkost, která se inhaluje. Ti, kteří často trpí rýmou či nachlazením, si dopřávají inhalaci teplé vody s bylinkami. Uvolní se tím rychleji dýchací cesty a vhodnou kombinací bylinek se docílí zničení různých bacilů, virů. Dále se nám otevírají póry, kůže lépe dýchá a uvolňují se škodlivé látky z těla.

Nicméně vlhkost sama o sobě má spíše více negativních vlastností než těch pozitivních. Čím více vlhkosti, tím více máme různých plísní, bakterií a hub nepříjemně ovlivňujících naše zdraví, a navíc poškozujících omítku, malbu, někdy i vybavení domácnosti.

Vliv na zdraví

Dlouhodobá a nadměrná vlhkost nepříjemně působí na naše zdraví. A to jednak v podobě alergií, revmatismu, bolesti kloubů, ale i duševní pohody. Nejvíce jsou na tyto nežádoucí mikroorganismy náchylné děti a starší lidé.

Poškození majetku

Naše zdraví se penězi nedá vyčíslit, ale poškození majetku ano. Vlivem nadměrné vlhkosti v domě či bytě dochází k trvalému poškození jak omítky, tak malby, ale i vybavení. Zvýšená vlhkost je často spojována se špatnou či zastaralou izolací bytu, domu, ale i špatně odvedenou prací na novostavbách. Někdo chce rychleji bydlet a přitom potřebuje ušetřit nějaké peníze, tak zvolí ty nejlevnější materiály pro stavbu. Důsledek se dostaví během několika měsíců užívání, a to právě v podobě vlhkosti. Následná rekonstrukce dokáže pořádně vyvětrat vaši peněženku.

Jak poznám, že mám vlhké zdivo?

Jednoduše. Jednak pohledem, ale i dotykem dlaně na zeď. Na různých místech na zdi se nejdříve objeví malé flíčky, které se postupem času zvětšují. Tyto malé flíčky ani nemusíte vidět, ale kvůli špatné izolaci je zeď jako houba. Z malých flíčků se stanou někdy až obrovské mokré fleky, které nelze již přehlédnout. Navíc se časem na těchto mokrých místech daří houbám a plísním.

Dá se změřit vlhkost?

Nejběžnější a nejrychlejší způsob, jak si změřit vlhkost, je přístroj zvaný hydrometr neboli vlhkoměr. Tento údaj bývá součástí meteostanice, ale i starších nástěnných hodin. Existují čtyři skupiny vlhkosti, a to nadměrné sucho (pohybuje se od 10 do 30 % vlhkosti), ideální stav (od 40 do 60 % vlhkosti), nadměrná vlhkost (70 až 80 % vlhkosti), mlha (90 až 100 % vlhkosti).

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & STAVEBNINY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 10. května