Řidič, ten tvrdej chleba má! Nejenže musí znát volant, brzdy, spojku, plyn a spoustu dalších věcí, zároveň se od něj očekává, že bude mít i řidičák. Jenže Kamil Antl (45) z Kostelce na Hané na něco takového dlouhá léta neměl ani pomyšlení. Silnice brázdil bez platného povolení a jediné, co mu dělalo vrásky na čele, byly problémy s policisty. Přitom zvládl mimo jiné napáchat přestupky za dvanáct trestných bodů, což by za normálních okolností znamenalo odebrání průkazu. Jenže mu nebylo co vzít! I proto Kamil Antl uplynulé úterý stanul před prostějovským soudem.

Kamil Antl uplynulou sobotu oslavil své 45. narozeniny. Žije v Kostelci na Hané a s manželkou provozuje hospodu ve Zdětíně a také se prý společně snaží rozjet hudební klub v podzemí objektu bývalé Družby v Prostějově. V trestním rejstříku už má devět záznamů, zejména za opakované řízení bez řidičáku, našla by se tam ovšem i zpronevěra.
Uplynulé úterý byl obžalován kvůli tomu, že opět sedl za volant, přestože měl řízení na tři roky soudně zakázáno. Policisté jej chytili letos 25. dubna na silnici, kterak měl namířeno ze Smržic do Prostějova. Proto mu hrozilo navýšení trestu. To se mu však vůbec nelíbilo. „Uběhl už rok a půl od chvíle, co jsem byl odsouzen. Mohl bych si tedy nyní zažádat o odpuštění zbytku trestu a následně si konečně udělat řidičák. Jenže pokud budu odsouzen, pak se to celé opět pořádně protáhne,“ stěžoval si Kamil Antl (45), který sice potvrdil, že skutečně řídil, zároveň se však snažil soudkyni ze všech sil přesvědčit o tom, že jeho jízda byla naprosto ojedinělou záležitostí zapříčiněnou neblahými okolnostmi. „Manželka si s bývalým přítelem dcery vyšla na pěší výlet, zkolabovala a potřebovala odvézt do nemocnice,“ předestřel Antl soudu své důvody, proč musel navzdory všem zákazům opět řídit.
Jak to ve skutečnosti celé bylo, zůstalo otázkou. I kdyby však skutečně za výjezdem obžalovaného stály obavy o manželčin život, dalo se vše nepochybně řešit jinak. Soud ovšem tyto podrobnosti navíc nemusely vůbec zajímat. „Nikdy jste neměl řidičák, přesto se opakovaně dopouštíte trestných činů. Za takových okolností musíte počítat minimálně s trestem zákazu řízení. S tím by žádný soudce v celé republice nic jiného udělat nemohl,“ vysvětlila obžalovanému soudkyně Adéla Pluskalová, která posléze Kamila Antla odsoudila k dalším 200 hodinám veřejně prospěšných prací a roku zákazu řízení. „Soud bude bedlivě sledovat, zda se budete opravdu snažit si řidičák udělat hned, jakmile k tomu budete mít po skončení trestu příležitost,“ uzavřela Pluskalová.
Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.