Zhruba před rokem k prostějovskému triu v Parlamentu ČR přibyl čtvrtý poslanec, respektive poslankyně. Po Jaroslavu Faltýnkovi, Ladislavu Oklešťkovi (oba ANO 2011) a Radimu Fialovi (SPD) se „čtvrtou do mariáše“ v Poslanecké sněmovně ČR stala Irena Blažková (ANO 2011). Dlouholetá starostka Vranovic-Kelčic nahradila svého přerovského kolegu Petra Vránu. S odstupem času Večerník zajímalo, jak rok strávený ve vysoké politice ona sama hodnotí. 

 

Irena Blažková v Poslanecké sněmovně chtěla zúročit své bohaté zkušenosti z komunální politiky, ve které působí již od roku 2002. Nejprve jako místostarostka a poslední tři volební období jako starostka obce Vranovice-Kelčice. „Věřím, že nyní budu moci ovlivnit podobu zákonů, s nimiž jsem se jako starostka každodenně setkávala,“ vysvětlila tehdy svoji motivaci Irena Blažková, která si i po nástupu do Parlamentu nadále ponechala funkci starostky. Vykonávala ji však jako neuvolněná, tedy za sníženou finanční odměnu.

A jaký tedy pro ni byl rok strávený ve vrcholné politice? „Vše se neslo ve znamení covidu, téměř nic jiného se v Poslanecké sněmovně neřešilo. K tomu, abych uplatnila své zkušenosti starostky, jak jsem plánovala, jsem se dostala jen opravdu velmi omezeně. Docela mě to mrzí,“ zhodnotila upřímně Irena Blažková, která v Parlamentu působila ve výboru pro životní prostředí. „Něco jsme v něm samozřejmě řešili, ale z mého pohledu toho bylo málo,“ vysvětlila. 

Dlouholetá starostka se objevila na kandidátce hnutí ANO 2011 i pro letošní rok. Věří, že ve sněmovně zasedne i po nadcházejících volbách? „Ráda bych pokračovala, ale po pravdě řečeno už s tím příliš nepočítám. Je to škoda, starostové podle mě do sněmovny patří,“ je přesvědčena Blažková, která dle svých slov byla nominována na takovém místě kandidátky, z něhož bude velmi obtížné se do sněmovny probojovat. „Zvrátit by to mohlo pouze velké množství preferenčních hlasů,“ podotkla.