Po více než rok trvajících „azylech“ v sálech Společenského domu a Sportcentra se už podruhé v řadě uskutečnilo jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tradičních prostorách Obřadní síně radnice. Komunální politici minulé úterý projednali všechny naplánované body nahuštěného programu oproti zvyklostem celkem rychle, před šestnáctou hodinou bylo zasedání již ukončeno. Navíc někteří zastupitelé odešli z jednání už dřív kvůli pracovním povinnostem...

Jednání zastupitelstva začalo v úterý 7. září v deset hodin a v tu dobu svou účast potvrdilo jednatřicet z pětatřiceti zastupitelů. „Pro celé jednání jsou omluveni náměstkyně Alena Rašková (ČSSD), Zuzana Bartošová (KDU-ČSL) a Martin Hájek (Na rovinu!). O hodinu později se dostaví Jaroslav Šlambor (KSČM). Mám na stole i další omluvenky, z dnešního zasedání budou muset z pracovních důvodů odejít dříve Aleš Matyášek (Na rovinu!), Ivana Hemerková (Pévéčko) a Petr Lysek (Na rovinu!),“ oznámil hned na začátku prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Celé jednání zastupitelstva se ani tentokrát neobešlo bez invektiv ze strany některých opozičníků, primátor Jura i další náměstci, kteří přebírali řízení zasedání, však celé jednání drželi na uzdě a nepovolili proslulým „řečníkům“ více než dva povolené diskusní příspěvky ke každému bodu programu.

Zastupitelé se zastupitelkami projednali veškerý schválený program rekordně rychle. Schválili zprávu o hospodaření města za první pololetí, mnohá rozpočtová opatření k investičním akcím, dotace, vybrali z nabídek bankovních domů na poskytnutí úvěru 180 milionů korun na financování rekonstrukce Společenského domu a diskutovali o dalších záležitostech města. Na přetřes se dostaly i novinky ohledně osudu budovy místního nádraží a zastupitele nepotěšily nové zprávy o výsledcích inventury v Národním domě po odvolání ředitele Jiřího Hlocha.

 

Podrobné zpravodajství z 26. jednání zastupitelstva vám přináší tištěné vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 13. září