Rada Olomouckého kraje schválila pravidla pro poskytování stipendií žákům vybraných učňovských oborů vzdělání a vybraných technických oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou pro školní rok 2021/2022. Na stipendia je vyčleněno více než 8 milionů korun. Olomoucký kraj tak pokračuje v podpoře, kterou zahájil už v roce 2010.

„V současnosti podporujeme už 50 oborů vzdělání, z toho 32 učebních a 18 technických maturitních oborů. Po jedenácti letech, co Olomoucký kraj stipendia poskytuje, mohu říci, že mají smysl – povedlo se nám zabránit poklesu zájmu o některé obory vzdělání či dokonce zvýšit počet žáků – například u oboru instalatér nebo elektrikář,“ uvedl radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

Vzhledem k tomu, že jedním z hlavních cílů je podporovat trh práce zajištěním dostatku kvalifikované pracovní síly, důležitá je spolupráce kraje se sociálními partnery.  

„Nejen v našem kraji je mezi firmami obrovská poptávka po absolventech zejména polytechnických oborů. Všichni klíčoví aktéři musí dělat maximum pro to, aby firmy takové zaměstnance nacházely. Krajská stipendia jsou v tomto klíčovým dílkem v celkové mozaice, který reálně pomáhá zvyšovat zájem o vybrané obory a přispívá k uspokojování potřeb trhu práce,“ řekl ředitel Okresní hospodářské komory (OHK) Olomouc Radim Kašpar.

V rámci spolupráce Olomouckého kraje a OHK Olomouc vznikl také spot na propagaci polytechnického vzdělávání mezi zájemci o studium na střední škole.

Bližší informace o stipendiích včetně seznamu podporovaných oborů a pravidel pro jejich poskytnutí naleznete zde.