O tomhle se hodně diskutuje! Rozšíření nabídky zboží pro zákazníky a zvýšení konkurence. Ale také možné ohrožení stávajících prodejců a případně i nejistota ohledně dlouhodobé udržitelnosti celého projektu.

Názory na případnou výstavbu Penny marketu v Kostelci na Hané se mezi místními dosti liší. Hlasování o budoucnosti projektu se během posledního jednání kosteleckého zastupitelstva neobešlo bez diskusí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že drtivá většina lidí vznik nového supermarketu ve městě přivítá. Jenže v Kostelci na Hané mnozí na tento záměr pohlížejí s nedůvěrou. Otázky zní jasně: má to v tomto nevelkém městě nacházejícím se nedaleko Prostějova vůbec cenu? A nepoloží jeho vznik stávající obchodníky? O tom všem se diskutovalo na posledním zasedání zastupitelstva v Kostelci na Hané, které se konalo ve středu 15. září v místní sokolovně.

Kdo má zájem o změnu?

Zastupitelé měli jednat o případné změně územního plánu města tak, aby pozemky pod bývalými uhelnými sklady bylo možné využít pro stavbu supermarketu. V současnosti to totiž není možné. Žádost o tuto změnu od investora obdrželi koncem prázdnin. Pokud by na změnu stávajícího územního plánu kývli, pak už by město ztratilo šanci vzniku nového obchodu zabránit.

Na zasedání dorazily zhruba tři desítky občanů převážně nesouhlasících se vznikem nového obchodu. Záležitost navíc byla o to pikantnější, že uvedené pozemky v současnosti spoluvlastní syn jednoho ze zastupitelů. Ten by na jejich případném prodeji developerovi určitě vydělal.

Rozhodne referendum?

Nakonec se o budoucnosti supermarketu vůbec nehlasovalo. „O případné změně plánu budeme rozhodovat až na následujícím zastupitelstvu, které proběhne v říjnu,“ shrnul výsledek jednání kostelecký starosta František Horák, jehož jsme se zeptali na vlastní názor týkající se celé záležitosti. „Myslím si, že by se to mělo řešit komplexně, tedy až v rámci nového územního plánu, který by mohl vstoupit v platnost zhruba za dva roky. Ostatně tak zní i doporučení prostějovského magistrátu,“ vyjádřil se dále Horák, který vnímá, že někdo by nový, moderní obchod ve městě uvítal. „Pokud by na druhou stranu skončil ten, který v současnosti funguje ve středu města, znamenala by budova bez využití pro město poměrně velkou zátěž. Proto si myslím, že by v této důležité věci mohlo proběhnout referendum,“ navrhl starosta Kostelce na Hané.

Budoucnost ukáže

Obdobného názoru byla i většina členů užšího vedení města. „Zvýšení konkurence jistě není špatná věc, ovšem zároveň vnímám i obavy těch, kteří ve městě mají obchody, a otevření dalšího by je mohlo existenčně ohrozit. Myslím si tedy, že by možnost vybudovat nový supermarket měla být případně zahrnuta až do nového územního plánu, na jehož přípravě jsme začali pracovat a k němuž lidé budou moci vznést případné námitky a připomínky. Otázkou však je, jak se k tomu následně postaví sám investor a jestli od projektu za takových podmínek necouvne,“ řekl kostelecký místostarosta Ladislav Hynek.