Tohle není dobré. Když se v červnu po rozsáhlém rozvolnění protikoronavirových opatření otevřely brány obou prostějovských koupališť, provozovatel si sliboval velkou návštěvnost a tím i vysoké tržby. Počasí během června a července tomuto předpokladu nahrávalo, ovšem věc měla jeden velký háček. Na koupaliště nesměl vkročit nikdo, kdo by se neprokázal potvrzením o bezinfekčnosti, platným certifikátem o provedeném testu na covid-19 nebo o prodělaném očkování. Tisíce lidí tak letos od bran aquaparku v Krasicích i vrahovického koupaliště odcházely zklamané. Kvůli chybějícím potřebným potvrzením je pokladní dovnitř nepustily. To je hlavní důvod, proč letošní hospodářský výsledek prostějovských koupališť sklouzl hluboko do červených čísel.

 

Ještě před třemi lety si provozovatel aquaparku lebedil nad historicky nejvyšší návštěvností a tím pochopitelně i výší tržeb. „V roce 2018, kdy vrahovické koupaliště procházelo rekonstrukcí, navštívilo aquapark v Krasicích bezmála sedmdesát tisíc lidí, což byl rekord. Pak to šlo rok od roku dolů, nejprve z důvodu špatného počasí, vloni a letos kvůli koronaviru. Letošní sezóna byla nejhorší za dobu trvání aquaparku jak z pohledu návštěvnosti, tak i srpnového počasí. Letos byla návštěvnost oproti roku 2018 pouze třetinová, což je hrozné,“ smutní Vladimír Průša, jednatel Domovní správy, která provozuje obě prostějovská koupaliště.

Jaké jsou hlavní důvody v tak tristní návštěvnosti? „Jednoznačně povinnost prokazování bezinfekčnosti a v neposlední řadě i počasí v srpnu, kdy jsme poprvé v historii byli nuceni ukončit sezónu předčasně. Ve Vrahovicích byla situace lepší, protože koupaliště využívají spíš lidé, kteří byli v té době naočkováni a nemuseli se tedy testovat,“ míní Průša.

Pravdou ale je, a Večerník tuto situaci sledoval po celé republice, že v jiných městech se na kontrolu potvrzení o bezinfekčnosti tolik nehledělo. A to nejen při vstupech na koupaliště, ale například ani při sportovních utkáních, koncertech a dalších akcích. V restauracích ani nemluvě... Ovšem na prostějovských koupalištích velice striktně pokladní nepustily dovnitř nikoho, kdo se neprokázal potřebnými doklady. „Já vím, že někde se to nekontrolovalo nebo jen velice zběžně. Chci říct, že si o nařízeních myslím svoje, ale žijeme v právním státě, ne v anarchii, alespoň doufám. Existovala a existuje řada zařízení, do kterých vás rovněž nepustí bez potvrzení. Kina, divadla, sportovní utkání.   Že někdo nedodržuje tyto podmínky, je jeho zodpovědnost. My jsme tuto zodpovědnost měli a byli jsme opravdu striktní,“ zhodnotil situaci šéf Domovní správy.

Podle Vladimíra Průši půjde tedy letošní hospodářský výsledek obou prostějovských koupališť logicky do červených čísel. „Určitě budeme v červených číslech na obou zařízeních. Výraznější provozní ztráta bude u aquaparku, kde se bude pohybovat v řádech statisíců korun. Na provoz ani na běžnou údržbu to ovšem nebude a ani nemůže mít vliv. Zvažovat však budeme plánované rozsáhlejší úpravy v aquaparku,“ potvrdil.

Jak moc mrzí letošní nevydařená sezóna? „Řízení obchodní společnosti není o emocích, takže slovo mrzí asi není namístě. Spíš je škoda, že nejsme schopni vygenerovat potřebné prostředky na obnovu a doplnění zařízení aquaparku,“ posteskl si Vladimír Průša. „A příští rok? V době, kdy nevíte, co bude za týden, je zcela nemožné cokoliv prognózovat dopředu. Budeme doufat, že se situace zlepší a také nálada ve společnosti se uklidní. Je smutné, jak proti sobě bojují očkovaní versus odmítači. Své by vám o tom mohly vykládat pokladní, které  byly vystaveny urážkám za něco, za co nemohou. Tímto bych jim chtěl poděkovat, že vydržely a sezónu dokončily,“ uzavřel toto téma jednatel Domovní správy Prostějov.

 

40 graf2