Patrně nejdůležitější jednání roku vrcholného politického orgánu města se uskuteční již zítra, tedy v úterý 23. listopadu. Proč nejdůležitější? Zastupitelé a zastupitelky totiž budou projednávat a následně schvalovat rozpočet statutárního města Prostějova na rok 2022. Jak Večerník informuje v rámci tématu na dvoustraně 16-17 tohoto vydání, radní navrhli rozpočet se schodkem přes 153 milionů korun. Hlavně proto, aby zabezpečili všechny nákladné stavební investice v hodnotě bezmála čtvrt miliardy korun. Podstatnou informací také je, že se nejvyšší orgán k jednání opět vrací do haly Sportcentra DDM v Olympijské ulici.

 

Úterní zastupitelstvo začne v 10.00 hodin a veřejnost má za podmínek dodržení všech protiepidemických opatření vstup zajištěný. Ze zasedání se navíc bude opět pořizovat přímý přenos, který občané budou moci sledovat prostřednictvím internetových stránek www.prostejov.eu.

„Poté, co jsme jednání dvakrát absolvovali v obřadní síni radnice, se nyní musíme vrátit k nouzovému řešení. Zastupitelstvo se bude konat v hale Sportcentra, protože tam můžeme zajistit veškerá zpřísňující se protiepidemická opatření, hlavně dostatečné rozestupy mezi zastupiteli i přítomnou veřejností,“ objasnil změnu místa konání František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.

Hned na úvod budeme svědky slibů nových členů prostějovského zastupitelstva. František Švec (Změna pro Prostějov) nahrazuje zvolenou poslankyni Hanu Naiclerovou a novým zastupitelem je také Alois Mačák (ČSSD), který získal mandát po rezignujícím radním Zdeňku Fišerovi. Po těchto aktech se zastupitelé i zastupitelky vrhnou na projednávání jednotlivých bodů programu. „Na úvod bude potřeba schválit rozpočtová opatření ke třem stavebním investicím. Nejprve půjde o převod finančních prostředků do fondu rozvoje a investic, poté o peníze nutné na dokončení regenerace Sídliště B. Šmerala a na dobudování klubovny pro hasiče v Domamyslicích,“ uvádí dále první muž radnice.

Hned nato přijde na řadu projednávání nejdůležitějšího dokumentu města, a to rozpočtu na rok 2022. Tady se očekává zdlouhavá diskuse, zejména o naplánovaném deficitu přes 153 milionů korun.

Zastupitelstvo pak bude v úterý 23. listopadu schvalovat i dotace do sociální oblasti. „Projednáme také školské záležitosti, další podrobnosti z nové vyhlášky o systému odpadového hospodářství a na řadu přijdou jako vždy i majetkoprávní záležitosti města, především prodeje nebo směny pozemků,“ sdělil František Jura s tím, že na programu jednání jsou i stálé body jako například informace o stavu projektu rekonstrukce jižní části centra města nebo novinky o jednání mezi představiteli magistrátu se zástupci Správy železnic o osudu budovy místního nádraží.

PROSTĚJOVSKÝ Večerník bude v úterý po celý den tradičně u toho a svým čtenářům přinese v příštím čísle podrobné zpravodajství z předposledního jednání zastupitelstva v tomto roce.