Zastupitelé během listopadového zasedání schválili rozpočet statutárního města Prostějova na rok 2022 a s ním i navržené stavební investice. A je jich požehnaně. Více než osm desítek investic stavební povahy bude stát městskou pokladnu během příštího roku 248 400 000 korun. Kde na to vzít? Jak jednoduché... Zastupitelé totiž na návrh radních schválili schodkový roční rozpočet a právě kvůli nutnosti vysokých investic bude deficit ve výši přes 180 milionů korun pokryt z peněz uspořených v minulých letech. „Finanční rezervy města ale brzy doplníme minimálně o 100 milionů korun, což je přebytek, kterým nyní oplývá rozpočet města na letošní rok,“ ujišťuje František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

Pojďme se ale nyní zaměřit na stavební investice, které Prostějov v roce 2022 čekají a které zastupitelstvo schválilo. A to i přesto, že zejména ze strany opozice padaly i jiné návrhy na potřebné rekonstrukce, opravy či nové stavby. Seznam dvaaosmdesáti akcí je ale již dán a celkové náklady na stavební investice jsou naplánovány ve výši přes 248 milionů korun. „Objem investičního rozpočtu odpovídá potřebám města a jeho finančním schopnostem, opozice má svůj názor, to je pochopitelné, žijeme v demokracii. Pokud všichni ve státě zatáhnou za brzdu a sníží se investice na minimum, zastaví se celá ekonomika. Jestliže ty peníze máme, je lépe je investovat a nenechat je na účtu podléhat inflaci,“ má jasný názor na zachování velkého objemu investic Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek prostějovského primátora. Jak vzápětí Večerníku potvrdil, radní při plánování investic stavební povahy měli těžkou úlohu při výběru. Akcí by totiž bylo potřeba daleko víc. „To mi povídejte! Položková skladba investičního rozpočtu je ale velmi rozmanitá a vychází z požadavků jednotlivých odborů magistrátu, požadavků občanů či příspěvkových organizací města a mnoha dalších. Výběr byl velmi náročný, konečná varianta rozpočtu po ukončení měla číslo dvanáct a každou položku jsme pečlivě zvažovali,“ ujistil Rozehnal, který je ve vedení města zodpovědný právě za stavební investice v Prostějově.

Ze seznamu schválených investic je zřejmé, že tou nejnáročnější na finance bude regenerace sídliště Brněnská a Dobrovského ulice. Ta z městské pokladny vytáhne 37 milionů korun. „Namátkou bych ale dále chtěl zmínit i další akce jako například pořízení projektu na výstavbu dopravního terminálu v ulici Újezd, pokračující rekonstrukce Vrahovické ulice a následně i ulice Wolkerova, první etapa regenerace Sídliště Svornosti ve Vrahovicích, rekonstrukce brány na Městském hřbitově v Brněnské ulici, zateplení bytového domu ve Finské ulici, investice na základních a mateřských školách a mnoho dalších,“ podotkl náměstek primátora statutárního města Prostějov, který detailně popsal i již uvedenou nejdražší investici roku 2022. „Magistrát každoročně realizuje dvě až tři regenerace sídlišť, v roce 2022 to bude Sídliště Svornosti a také sídliště Brněnská–Dobrovského. Jedná se o kompletní opravu plochy sídliště, tedy rekonstrukci komunikace, dále tu budou nová parkovací stání, nová dešťová kanalizace včetně vsakovacích objektů, nové stání pro kontejnery a proběhne rovněž kompletní obnova zeleně. Součástí jsou i vynucené přeložky inženýrských sítí. Stavba byla zahájena již v letošním roce a skončí v roce příštím.“

Večerník se ptal také na poměrně zajímavou stavební investici za 27 milionů korun, kterou je výstavba běžeckého tunelu v areálu Základní školy Jana Železného? „Tato sportovní škola se zaměřuje na atletiku, jejíž tréninkové možnosti jsou v zimním období značně omezené. Proto jsme se rozhodli připravit projektovou dokumentaci na přístavbu běžeckého tunelu ke stávající budově. Tunel  bude mít pět drah včetně doskočiště a sociálního zázemí. Mimo atletů jej bude v pozdějších odpoledních a večerních hodinách využívat k pohybovým aktivitám i veřejnost. Tunel počítá s možností poskytnutí zázemí také jiným oddílům, například stolním tenistům, lukostřelcům, aerobiku a vlastně pro většinu sportů. Předpokládaná cena dle projektové dokumentace je sedmadvacet milionů korun a stavba se bude realizovat výhradně  v případě, že na ni získáme dotaci,“ upozornil Jiří Rozehnal s tím, že většinu stavebních akcí ovlivňují stále vyšší ceny za stavební materiál. „V letošním roce jsme zaznamenali naštěstí problémy jen u posledních akcí, zejména šlo o výpadky materiálu na zateplení nebo dodávku oken. Všechny akce jsme ale měli vysoutěžené dopředu, tím nás zasáhlo minimálně to hektické a cenově turbulentní období ve stavebnictví. Odborníci očekávají postupnou stabilizaci, ale návrat k původním cenám se konat nebude. Ale to nám naznačí veřejné zakázky na počátku příštího roku,“ míní náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

 

deset největších stavebních investic prostějova v roce 2022

stavební investice                                                    částka v rozpočtu (v Kč)

regenerace sídliště Brněnská–Dobrovského             37 000 000

běžecký tunel na ZŠ Jana Železného                        27 000 000

revitalizace pivovarského rybníčku                          15 000 000

zateplení bytového domu Finská 9                           15 000 000

výměna copilitů na zimním stadionu                        13 000 000

regenerace Sídliště Svornosti, I. etapa                      12 000 000

zateplení bytového domu Norská 3                           10 000 000

projekt na stavební úpravy základních škol              10 000 000

rekonstrukce Vrahovické a Wolkerovy ulice             9 000 000

projekt na rekonstrukci budovy Společenského domu         8 000 000