V plné přípravě na sezónu 2021 jsou cyklisté Tufo Pardus Prostějov, a to muži i mládež. Rovněž celý podpůrný tým pracuje v plném nasazení na zajištění letošního závodního ročníku. Elitní mužský tým hanácké stáje pro něj získal už podeváté za sebou registraci u Mezinárodní cyklistické unie (UCI) v kategorii Continental Teams (CT).

 

Jezdecká soupiska výběru dospělých doznala několika personálních změn. Po dvou letech sestavu opustil Karel Tyrpekl, který dokázal vybojovat několik velmi kvalitních výsledků včetně pódiového v závodě UCI. Z Tufo Pardus odešel také Tomáš Bárta, který prostějovské barvy reprezentoval od dorosteneckého věku. Oba zamířili do ambiciózního celku Topforex ATT Investmens z Pardubic. Další dva odchody se týkaly Lukáše Kolaříka a Maxima Müllera.

Po roční pauze se na Hanou naopak vrátil polský internacionál Wojciech Pszczolarski, na kterého dopadla současná ekonomická krize a zánik některých kontinentálních stájí v rodné zemi. „Wojtova volba pak byla celkem jednoduchá, vstoupil do jednání s námi. A na jeho konci bylo opětovné navázání vzájemné spolupráce. Patří mezi ty vyvolené, kterým se podařilo vybojovat kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu, konkrétně pro disciplínu madison. Potřeboval tedy tým, jenž bude disponovat kvalitním závodním programem na silnici i na dráze,“ osvětlil Večerníku comeback Pszczolarskiho sportovní ředitel prostějovského cyklistického klubu Michal Mráček.

Dvě nové posily: Gruber a Gräsle

Zbrusu novou posilou je pětadvacetiletý Pavel Gruber. „Cyklisticky vyrostl v dobře fungujícím klubu v Kyjově. Další jeho cesta vedla přes Favorit Brno do Příbrami a opět přes brněnský Favorit až k nám. Pavel loni zaznamenal několik kvalitních umístění na podnicích UCI a vše podtrhl šestou pozicí v celkové klasifikaci silničního poháru Škoda Cup. Rozhodně by měl být jedním z lídrů v závodech s náročným profilem,“ vylíčil Mráček.

Další nováček může být pro někoho překvapením. Z olomouckého amatérského oddílu Team Bikecentrum totiž přestoupil šestatřicetiletý Pavel Gräsle. „Jedná se o cyklistu, jehož nasazení, výkonnost i odhodlání přesvědčily vedení našeho týmu a pro letošek jsme se rozhodli dát mu šanci. Hned první tréninkový kemp v prosinci na Ramzové pak potvrdil jeho lidské a sportovní kvality, do mančaftu skvěle zapadl,“ popsal Mráček.

Další jezdce čeká v Prostějově už minimálně druhý rok. „Na koncovky závodů se opět bude zaměřovat Daniel Babor, který v modro-žlutém dresu zahájí již třetí sezónu, podobně jako Marek Dolníček. Oba se – stejně jako René Smékal a Filip Řeha – budou prezentovat rovněž na dráze, která je pro nás tradičně významnou součástí programu. U Filipa však převáží zaměření na středně náročné silniční akce, kde naznačil velmi solidní potenciál. V náročnějších profilech by měl Pavlu Gruberovi zdatně sekundovat Jakub Hník, jehož fyzické předpoklady jsou předurčeny ke skvělému pohybu v kopcovitém terénu. Univerzálem s hodně dobrými tempařskými schopnostmi je pak Bruno Stoček,“ dokončil sportovní ředitel představení inovované soupisky.

Soustředění v teple aneb

kilometry ve Španělsku

Aktuální dění v SKC Tufo Pardus má prozatím plánovanou podobu nadcházejícího ročníku. „Kalendář závodů se vyvíjí, ale všichni věříme, že sezóna začne ve stanovených termínech. V přípravě k tomu vše směřujeme. Momentálně polyká většina našich mužů a juniorů tréninkové kilometry ve Španělsku, kde je doplňuje medailistka z evropského šampionátu juniorek Gabriela Bártová. Po návratu 6. února čeká dráhovou skupinu ve dnech 8. až 10. února mistrovství republiky na oválu v pražském Motole, aby hned vzápětí pokračoval celý tým v přípravě dalším zahraničním kempem, tradičně v italském Toskánsku,“ prozradil Mráček.

První ostrý start na silnici přijde (pokud koronavirus dovolí) 21. března ve Slovinsku při Grand Prix Slovenia. Nejvyšší česká silniční soutěž potom zahájí o týden později na tradiční trati mezi Velkou Bíteší a Brnem. Začátkem dubna absolvují Hanáci z března přesunuté dva závody na řeckém Rhodosu. Z dalších zajímavých pozvánek je možné zmínit například akci I. kategorie UCI Tour of Estonia (od 27. do 30. května).

Co čeká mládež?

 

V období přelomu zimy a jara je velice důležité zajistit kvalitní přípravu v teple i pro klubové juniory. Na ty čeká úvodní vrchol hned zkraje dubna v podobě dráhového mistrovství světa v egyptské Káhiře. „Pro tohle MS chceme získat dvou či tříčlenné zastoupení v nominaci reprezentace ČR. Hlavním želízkem v ohni bude určitě Gabriela Bártová, medailistka z říjnového juniorského ME. O místo v nároďáku se však určitě poperou i Pavel Novák, Matyáš Koblížek a další,“ věří Mráček.

Poněkud komplikovanější je situace u věkově nižších mládežnických kategorií. „Za současné situace mnoha změn v restrikcích při boji s covidovou nákazou se jen složitě predikuje termínové otevření sezóny pro nejmladší cyklisty. Z tohoto důvodu jsme zatím opatrní s plánováním nákladných soustředění. Budeme reagovat spíš operativně, podle aktuálního stavu a vývoje situace.“

Realizační tým stabilní

 

U mužů Tufo Pardus Prostějov zůstali na pozicích sportovních ředitelů právě Michal Mráček společně s Tomášem Konečným. Pro mládež pokračuje coby hlavní kouč Martin Cetkovský, po jehož boku stojí trenérská legenda Pavel Vršecký. Této dvojici navíc s přípravou výrazně pomáhá Patrik Müller a novým trenérem mládeže v hanáckém klubu je Michal Clementis. S nejmladšími adepty cyklistiky bude i nadále pracovat Richard Kratochvíl. A post oddílového šéfa stále zastává Petr Šrámek. „Činnost všech jmenovaných se však prolíná dle potřeb i situace. Nelze taky zapomenout na mechaniky a maséry, bez jejichž práce by se tým v žádném případě neobešel,“ zdůraznil Michal Mráček.