Po úvodních komplikacích v začátku nové sezóny způsobených koronavirem mají cyklisté TUFO PARDUS Prostějov za sebou první silniční starty roku 2021. Byly jimi závody na známém řeckém ostrově: nejprve jednorázový Grand Prix Rhodos a poté etapová Tour of Rhodos. Nejlepších výsledků dosáhli na jihu Evropy Gruber, který dojel v poslední etapě šestnáctý a patnáctý skončil Řeha v celkovém pořadí s vé věkové kategorie U23.

 

Do příjemného tepla odcestovalo sedm jezdců prostějovského týmu, jmenovitě Daniel Babor, Wojciech Pszczolarski, Filip Řeha, Pavel Gruber, Marek Dolníček, Jakub Hník a Pavel Grässle. Tato sestava se postavila na start obou podniků patřících do mezinárodního kalendáře UCI. Vzhledem k veškerým okolnostem se nedaly očekávat nijak špičkové výsledky, šlo spíše o finální přípravu a rozjetí do sezóny.

Jako první se konala „jednorázovka“ s přesným názvem The International Rhodes G.P powered by Mitsis Hotels se startem i cílem ve městě Rhodos a s délkou 190 kilometrů obkroužením celého ostrova. Na trase bylo i jedno náročné dvacetiminutové stoupání, své letos sehrál také silný vítr. Nejlépe umístěným prostějovským závodníkem byl 42. Filip Řeha, dále skončili Pavel Grässle 61., Jakub Hník 69. a Pavel Gruber 83. – všichni dojeli v hlavním pelotonu.

Následný „etapák“ International Tour of Rhodes byl zařazen do kalendáře Europe Tour v kategorii 2.2. Oproti minulým ročníkům organizátoři na úvod zařadili krátký dvoukilometrový prolog, který pole rozdělil ve vteřinových rozestupech. Poté byly na programu tři velmi náročné etapy v kopcovitém terénu rhodéského vnitrozemí. V konkurenci téměř 170 cyklistů z 24 zemí celého světa se celkovým vítězem stal Fredrik Dversnes z Dánska. Z borců TUFO PARDUS vystoupal v konečné klasifikaci nejvýše Pavel Gruber na 59. pozici, cílovou páskou poslední etapy projel na solidním 16. místě. Filip Řeha byl celkově 60. a patřila mu slušná 15. příčka ve věkové kategorii U23.

„Příprava logistiky cestování, dokumentů a testování na covid byla velmi náročná. Jsem rád, že se vše podařilo vyřešit, ale vyžadovalo to notnou dávku improvizace. Co se výkonů i výsledků týká, dlouhá závodní pauza se projevila. Nicméně jako rozjezd do sezóny byl tento blok náročných závodů a tréninků v teplém prostředí Rhodosu velmi přínosný,“ zhodnotil sportovní ředitel prostějovské stáje Michal Mráček s poděkováním za podporu všem partnerům v čele se Statutárním městem Prostějov, Olomouckým krajem i Nadaci ČEZ.