Cyklistický Continental Team TUFO PARDUS Prostějov dostal pozvánku k účasti na silničním závodu I. kategorie UCI Tour of Estonia 2021. Konal se za přísných hygienických opatření a ve zkrácené variantě. I pouhé dvě etapy však stačily, aby se hanácká výprava prezentovala v Pobaltí ve velice dobrém světle.

První etapa dlouhá 195 kilometrů vedla z metropole Estonska Tallinu do druhého největšího města země Tartu. Ve zvlněném terénu nádherné krajiny hrál nemalou roli silný vítr, jenž aktivní peloton stále dělil na různě velké skupiny.

Až po polovině vzdálenosti se na čele zformovala stabilní jedenáctičlenná grupa, kde měl prostějovský tým zastoupení Wojciechem Pszczolarskim. Uprchlíci dobře spolupracovali a udržovali dostatečný náskok před pelotonem. V závěru etapy se ale čelní skupina rozzávodila a začala se dělit. Nakonec z ní zůstala pouze pětice, bohužel bez Pszczolarského.

Pro vyslance ze srdce Moravy tak nastala druhá varianta: připravit do finiše co nejlepší pozici pro Daniela Babora. Cílová rovinka vzhledem k prudkému stoupání po hrubé kamenité cestě neskýtala pro Dana ideální spurt, přesto z toho v cíli bylo solidní čtrnácté místo. Další členové mančaftu dorazili v roztaženém pelotonu. Jediným z nich, kdo etapu nedokončil, byl Marek Dolníček kvůli pádu a odvozu do nemocnice v Tartu. „Naštěstí se po důkladném vyšetření ukázalo, že je Marek v pořádku a mohl být ještě týž den z nemocnice propuštěn,“ oddechl si sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.

Druhá etapa se jela na okruzích v Tartu, náročné cílové stoupání dojezdu z předchozího dne tedy čekalo na účastníky hned šestnáctkrát. Již v prvním okruhu se vydal do úniku ve tříčlenné skupince Daniel Babor. Ve třetím kole se čelo rozrostlo na dvanáct lidí a tahle skupina si vytvořila více než čtyřminutový náskok. Dan si počínal výborně, o čemž svědčí i vítězství na vrchařské prémii. S danou situací se ovšem nesmířil tým Voster ATS, který neúnavně pracoval na špici pelotonu a přibližně čtyřicet kilometrů před cílem vedoucí grupu dostihl. Ve výrazně zredukovaném balíku si pak aktivně počínal Pavel Gruber, jenž obsadil patnáctou příčku.

V celkové klasifikaci skončil právě Gruber devatenáctý, což znamenalo první letošní body do rankingu UCI. Velmi dobře si vedl rovněž Filip Řeha, jehož výkon vynesl lichotivou pátou pozici ve věkové kategorii U23. „Zajímavostí také je, že Danovi Baborovi, který je svými dispozicemi sprinter, vyneslo jeho aktivní pojetí závodu třetí post v klasifikaci vrchařů,“ zmínil Mráček s pousmáním.