Hlasy o stále nižší základně rozhodčích tu byly už daleko dříve, ale nějak to u nikoho v době, kdy s tím nebyly tak velké problémy jako nyní, nerezonovalo. Jenže stejně jako u další řady problémů se ukázala česká nátura, co můžeš udělat dnes, odlož na zítra. Teď už se to ale jasně projevuje a začíná nastávat ohromný problém, který se už ani nedaří lepit. Některé zápasy musí odřídit laik z řad diváků. Doba minimálně jednoho sudího na každém zápase je tak s největší pravděpodobností pryč. 

„Ke spokojenosti bychom rozhodčích potřebovali ještě daleko více. Teď nám sice někteří mladí přibyli, ale také potřebují alespoň nějaké zkušenosti, než budou moci řídit zápasy na mužských úrovních,“ povzdechl si sekretář Okresního fotbalového svazu Prostějov Petr Antoníček, který je sám stále ještě aktivním profesionálním rozhodčím.

Zápasů pod hlavičkou OFS přitom rok co rok v mužských kategoriích ubývá. To jasně deklaruje, že problém se sudími je tak možná ještě větší a jejich „úmrtnost“ je v jiné rovině než u klubů. Není se ale moc co divit, přeci jen velká věková skupina sudích už odešla do důchodu, někteří se dočkali povýšení do krajských soutěží a mladých náhradníků je minimum. Fotbal bez rozhodčích ale nikdy nebude tím stejným fotbalem.

Po nastalých problémech spatřila světlo světa jedna myšlenka, jak vše částečně eliminovat. Každý z klubů si měl vybrat dva pomocné oddílové rozhodčí, kteří měli splnit rychlokurz a za své případné odpískání utkání či práci na lajně měli být náležitě odměněni. Jenže zde nastal zádrhel. Těmto oddílovým rozhodčím se do rychlokurzu příliš nechtělo. Ať už vinou pracovních, či jiných záležitostí jich tak vyškolených zůstalo minimum. Takže takto to zřejmě také nepůjde a okresní soutěže nejen na Prostějovsku nadále musí řešit, co dál.

Situace v krajských soutěžích je na tom ještě relativně dobře. Sice se také potýkají s podstavem, jen mají velkou výhodu, že mají ještě kde brát, a to právě z okresních úrovní, kde už pak ale chybí každá ruka i noha. Z toho následně vznikají ony problémy, kdy zápasy nejnižších tříd či třeba žen už nemá kdo odpískat.

U jednoho takového zápasu byl Večerník přítomen, kdy se píšťalky v zápase III. třídy skupiny „B“ ve Zdětíně chopil šestnáctiletý mladík a utkání s Lukou odřídil. Nevyvaroval se chyb, ale i za pomocí obou stran na hřišti se vše obešlo bez komplikací a chování k němu bylo na opravdu dobré úrovni, což se při nominaci sudího často říct nedá. Jenže ne vždy to jde takto v poklidu a často vznikají třenice. „Na podzim se nám tato situace stala už dvakrát a upřímně z ní nemám radost. Jednou se jednalo o domácí utkání a podruhé o zápas na půdě soupeře. Nemohu v žádném případě říct, že by šlo o tendenční řízení na jednu či druhou stranu, ale zkrátka bez vyškoleného rozhodčího už to není ten sport, který řada z nás miluje,“ hodnotil například šéf Přemyslovic Josef Kučera, které se pokouší o návrat do okresního přeboru.   

Ne vždy ale takový zápas proběhne hladce. Nedávný příklad můžeme vidět u žen Protivanova, kterým se velmi nelíbil výkon laika v utkání v Holešově s lídryněmi tabulky. „Porážku bereme a je nutné říct, že soupeřky jsou dál než my, ale mrzí mě, že když nepřijede sudí, tak si soupeř ještě pomáhá zcela neobjektivním výkonem dosazeného rozhodčího. Ve druhé půli už se ani nehrál fotbal, ale spíše se čekalo, kdy která hráčka vypění. Přitom na výsledek nemusel mít vliv. Ale jestli bylo pro domácí lepší vyhrát takovým rozdílem než třeba polovičním, tak budiž, ale tohle se nám nelíbí a zbytečně to kazí dojem,“ hodnotil vystoupení laika kouč žen Protivanova Bronislav Ptáčník.

Kritikou se ale často nešetří ani na rozhodčí, často jsou to alespoň podle týmů právě oni, kteří zápas ovlivní. „Jsou sudí, kteří to zvládají perfektně a mají respekt, pak je tu ale skupina, jež na hřišti nemá co dělat. Není to o tom, že by pískat neuměla, ale tendenčně je schopna jeden či druhý celek poškodit, a ještě se jim vysmát! Ani bych se nedivil, kdyby i zadarmo... Pak je skupina, která to opravdu neumí. Naštěstí ale ta větší část se opravdu snaží a jejich počínání se nadále zlepšuje,“ nebral si servítky jeden z trenérů, který si nepřál být jmenován.

Možná tak došlo k pochopení problému – trefa hřebíku na hlavičku. Časté stěžování si na výroky, někdy doplněné i nevhodnými urážkami totiž představuje jediné, že do této práce se nikdo jen tak nepožene a situace se zlepšovat nebude. Zamyslet se nad svými výkony musí ale i sami sudí, aby jistému negativismu vůči sobě dávali co nejmenší prostor. 

 

Rozhodčích je méně, než je počet zápasů

   na jediný víkend

Těžkou situaci musí každý týden řešit komise rozhodčích na okresním fotbalovém svazu v Prostějově. Při delegaci na utkání musí počítat s tím, že sudích je méně, než počet utkání. Už jen z tohoto důvodu je tak jasné, že jen těžko si můžete dovolit luxus v podání obsazení kompletní trojice arbitrů.

Samozřejmě ne všechny zápasy se odehrají ve stejný čas, ale i tak je nutné počítat s tím, že někteří z rozhodčích nemohou z důvodu vlastní aktivní kariéry nebo z důvodu, že si je vytáhl kraj, který také stále řeší podstav. Z celkového počtu se tak můžeme bavit zhruba o polovině rozhodčích. 

„Reálný celkový počet je jedna věc, ale musíme k tomu přičíst i to, že někteří ze sudích mají zaměstnání i o víkendech, jiní jsou stále také aktivními fotbalisty. Do toho přijde nějaké zranění či nominace do kraje, a když to všechno sečtete, nejste ani na polovičním čísle. Naštěstí velmi dobře funguje pomoc mezi okresy, kdy někteří naši jezdí například na Svitavsko a další zase k nám. To si zatím vesměs obě strany chválí, snad to tak bude i nadále,“ přibližuje tuto problematiku sekretář Okresního fotbalového svazu Prostějov a ligový sudí Petr Antoníček.

 

Celkový počet rozhodčích OFS Prostějov:               22

Průměrný počet rozhodčích na hrací víkend:            9–14

Počet zápasů pod hlavičkou OFS za víkend:            26

 

Další díl populárního seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 23. května