Po dvoutýdenní pauze nastoupily týmy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY k zápasům 10. kola. Fotbalisté 1. SK Prostějov tak měli šanci se oklepat z nepovedeného zápasu v Drnovicích proti Vyškovu a navázat na poslední domácí představení s Táborskem, v němž nastříleli pět branek. Do karet jim hrál jak soupeř, jemuž se v dosavadním průběhu příliš nedařilo, tak i fakt, že vzhledem k večernímu zápasu A-týmu nemohly rezervě pomoci posily z prvoligového kdru. Domácí ovšem srazila na kolena minela brankáře Krynského a v současném rozpoložení už na obrat nebylo ani pomyšlení. Obzvlášť, když gólman stačil vyrobit ještě penaltu, kterou nechytil. Výsledková krize tedy nadále trvá.

Stav před výkopem

Oba týmy od sebe před sobotním utkáním dělil v tabulce druhé nejvyšší soutěže jediný bod a vzhledem k pozicím u dna potřebovaly nutně bodovat. Prostějovské eskáčko bylo v hodně nezvyklé situaci, jelikož oba standardně využívání útočníci nebyli trenérovi Pavlu Šustrovi k mání. A oba ze stejného důvodu, totiž disciplinárního trestu. Zatímco Pinc měl za čtyři žluté karty stopku pouze na tento zápas, Píchal si na zařazení do sestavy po vyloučení z derby v Drnovicích počká déle. Naopak z marodky se trenérovi hlásil Kulig, který se zranil v zápase ve Vlašimi. Byla tedy třeba trocha improvizace, na hrotu tak střídavě operovali Koudelka s Kušejem, zatímco kapitán Schaffartzik se z místa stopera posunul do středu zálohy a vzadu drželi „frontu“ Bialek s Gáčem. Mezi tyče nastoupil opět Krynskij, v minulém kole proti Vyškovu hned několikrát chybující. A nebyla to šťastná volba, ukrajinská letní posila nemá po velice dobrém vstupu formu. Hosté přijeli bez posil z „A“-týmu a tak se po minulém kole do sestavy vrátili například brankář Tůma, stopeři Kukučka s Večerkou, záložníci Pudhorocký, Holoubek či Kaštánek a útočník Novotný.

Vývoj zápasu

První desetiminutovka patřila jednoznačně Pražanům, kteří drželi míč na kopačkách a domácí pomalu nepustili přes středovou čáru. To se však postupně začalo měnit, míč dopředu táhla dvojice Koudelka – Kušej, ovšem zajímavé šance nebyly k vidění ani před jednou brankou. Tak to šlo celou půlhodinu, než z dálky víceméně nouzově vystřelil na bránu Holoubek a míč prošel Krynskému mezi snad všemi končetinami. Nečekané vedení mladé Sparťany, u nichž se stále více projevovala větší individuální kvalita, povzbudilo, zatímco eskáčko se po zbytek první půle dostalo do útlumu. Po změně stran sice domácím borcům nebylo možné upřít dostatek snahy, vyrovnání byl nejblíže po nastřeleném břevnu Šumbera, jenže penaltový zákrok Krynského a proměněná penalta rozhodly definitivně o další domácí pohromě hanáckého celku.

Zásadní okamžiky

Po deseti minutách se dostal za obranu Koudelka, brankář Tůma ale vzhledem k ofsajdu zasahovat nemusel. Tentýž hráč posléze mířil nad břevno. Na druhé straně pohotový pokus Novotného skončil rovněž mimo branku. Chvíli po vypršení třetiny hrací doby vystřelil tak z pětatřiceti metrů Holoubek přesně na ose hřiště a nikým netečovaný míč prošel Krynskému mezi rukama za brankovou čáru. Pomezní sudí gól potvrdil – 0:1. Eskáčko se snažilo kontrovat a dvě minuty před přestávkou si na centr zleva naběhl Šumbera, jenže hlavička mířila přesně do Tůmových rukavic. Deset minut po změně stran měl po centru zprava obrovskou šanci opět Šumbera, tentokrát míč zastavilo břevno sparťanské branky. Dvacet minut před koncem se do šestnáctky vydal po levé straně Novotný, Krynskij jej podrazil a promptně nařízenou penaltu Pudhorocký s přehledem proměnil – 0:2. To byl prakticky konec, domácí si pak už žádnou zajímavější šanci nevypracovali.

Osobnost utkání

Těžko pozitivně vyzdvihnout jakoukoli individualitu z domácího dresu, aktivní Kušej a Koudelka se neprosadili a Šumbera své dvě šance spálil. Výrazně negativní personou se stal brankář Krynskij, který zopakoval ve snad ještě hrůznějším provedení nepochopitelná selhání z Drnovic. Jistě, každý má právo na slabé chvilky, aniž by mu kdokoli „utrhl hlavu“. Pokud se nepochopitelné hrubky sejdou ve dvou zápasech po sobě, je to ovšem na pováženou...

Zajímavost duelu

Při pohledu na obě soupisky stojí k zaznamenání věkový rozdíl mezi oběma týmy. Zatímco u domácích měli pod dvaadvacet let pouze Kušej s Blahutou, v základu soupeře měl naopak nejstarší Novotný čtyřiadvacet. Jak poznamenal trenér Šustr, v taktickém pojetí rozhodujících pasáží zápasu to ale vůbec patrné nebylo. Sparťané zkušeně drželi míč a vítězství si bez problémů pohlídali.

Atmosféra střetnutí

Sparťané mají hodně širokou obec fanoušků, takže i na její rezervu přijela do Prostějova solidní návštěva. Nebýt večerního zápasu áčka, byl by sektor hostí asi zaplněn ještě víc. I to však stačilo, aby hosté hráli prakticky v domácím prostředí. Však to také hráči po závěrečném hvizdu patřičně ocenili. Na domácí straně byl zvukově aktivní prakticky jediný fanoušek a to samozřejmě nestačilo.

 

Pozápasové hodnocení trenérů

Pavel ŠUSTR - 1. SK Prostějov:

„Přestože víme, že musíme uhrávat body a potřebujeme se prát, i když jsme mladý tým, jsme pořád starší než kluci, co hráli za béčko Sparty, tak nás oni předčili právě v té soubojovosti i v taktice a jakési zarputilosti ke konci zápasu. To mě na tom nejvíc mrzí a jsem z toho zklamaný. V dalších zápasech budeme sázet především na hráče, o nichž víme, že v nich nechají všechno. Jako trenéři máme spoustu možností, které lze změnit, budu se jich snažit maximálně využít. Je otázka, co nám to přinese.“

Michal HORŇÁK - AC Sparta Praha B:

„Myslím si, že zápas poznamenal dost těžký terén, na kterém se poměrně obtížně kombinovalo. Kombinační hra, kterou jsme chtěli hrát, tím trochu trpěla. Dali jsme šťastný gól, kterému možná napomohl i onen těžký terén. Zápas jsme pak zvládli i z taktického hlediska, hlediska soubojovosti a držení míče zejména v druhém poločase.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - 10. kolo

1. SK Prostějov – AC Sparta Praha „B“

0:2 (0:1)

1. SK Prostějov (4-4-2, zprava)

Krynskij

Blahuta

Gáč

Bialek

Bolf

Šumbera

Schaffartzik

Zapletal

Ščedryj

Kušej

Koudelka

Branky:

Střely na branku:       2

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy:             5

Žluté karty: 35. Schaffartzik, 81. Kulig, 86. Kušej, 86. Stříž

Střídání: 46. Ali-Abubakar za Ščedrého, 67. Stříž za Blahutu a Bartolomeu za Zapletala, 78. Kulig za Bolfa

Trenér: Pavel Šustr

AC Sparta Praha B (4-4-2, zprava)

Tůma

Suchomel

Kukučka

Večerka

Horák

Kaštánek

Vydra

Holoubek

Pudhorocký

Novotný

Schánělec

Branky: 33. Holoubek, 70. Pudhorocký z penalty

Střely na branku:       3

Střely mimo branku: 8

Rohové kopy:            7

Žluté karty: 16. Holoubek, 51. Novotný, 55. Pudhorocký, 86. Suchomel

Střídání: 80. Kuchař za Novotného, 84. Jonáš za Holoubka, 90. Gedeon za Pudhorockého

Trenér: Michal Horňák

Rozhodčí: Vokoun – Pfeifer, Bureš

Diváků: 680