Psal se rok 1932, kdy se zrodil fotbalový klub v Kostelci na Hané. Jak už to bývá, v jeho historii se střídaly lepší časy s těmi horšími. A o roce 2022 se dá hovořit jako o pozitivním. „A“ mužstvo se dočkalo postupu do krajské soutěže a místní rezerva pro změnu opanovala třetí třídu. A tak už červnový termín byl spojován s myšlenkou oslav, ale nakonec se situace změnila a vše vyšlo až v rámci nedávných hodových slavností. A je namístě zdůraznit, že všechno do sebe perfektně zapadlo. Legendy kostelecké kopané si zahrály proti staré gardě Slavie Praha, a los krajského přeboru zrovna poslal „áčko“ na regionální derby s nedalekými Čechovicemi. Hlavní postavou oslav byl ale Jiří Grepl pamatující ještě o rok více než sám klub v Kostelci. Místní ikona a dlouholetý kronikář připravil nádhernou i obsáhlou výstavu, která potěšila nejednoho fanouška. Je tedy záhodno se k 90. výročí kosteleckého fotbalu vrátit.

Oslavy kosteleckého fotbalu byly původně plánované hned po skončení předešlé sezóny, ale v rámci daného termínu se nepodařilo vedení zajistit soupeře, jehož by si k oslavám všichni přáli, a tak se zrodilo rozhodnutí o přesunu na čas hodů. V původně plánovaném termínu byl už v loňském roce osloven tým slavných osobností Real Top Praha, ten ale musel kvůli dojezdu akcí, které zastavil covid, pozvánku odmítnout. „V červnu jsme už tak nechtěli řešit nějaký blízký regionální klub, ale opravdu někoho známého. Posunuli jsme to na hody a oslovili Slavii z jednoho prostého důvodu. Pan Jiří Grepl, který nachystal kompletní výstavu a vše precizně připravil, je skalním fanouškem tohoto klubu po celý život. Volba, kdo tu bude hrát, byla proto jasná. Slavia se tak v Kostelci objevila po padesáti letech, naposledy tady byla v roce 1972,“ prozradil sekretář klubu Lubomír Baláš.

Sešívaní pro Jiřího Grepla

Naplánované slavnostní oslavy se podařilo zajistit v rámci hodové neděle 28. srpna a termín nasvědčoval, že půjde o skvělý zážitek umocněný tím, že dorazí stará garda Slavie Praha, navíc se hned poté odehraje velké derby hráčů „A“ mužstva proti nedalekému soupeři z Čechovic, kteří spolu sváděli bitvy ještě do loňské sezóny o třídu níž.

Slavnostní nástup měl proběhnout hodinu a půl po poledni, ale nevlídné počasí program pozměnilo. „Trochu nám do oslav vstoupil déšť, kdy zhruba v jedenáct dopoledne začalo pršet. Utkání se Slavií proběhlo dle plánu, ale k slavnostnímu zahájení a předání darů pro největší legendy naší kopané došlo až v poločase zápasu krajského přeboru,“ ozřejmil úpravy Baláš.

V důsledku deště se tak hosté dočkali přivítání v zastřešeném areálu. Následovalo společné zhlédnutí výstavy od místní legendy a dlouholetého kronikáře pana Jiřího Grepla. Improvizované muzeum, jak nyní prostor v garáži vedení klubu označuje, bude pro veřejnost přístupné minimálně do konce září při domácích zápasech klubu. Kdo tedy projeví zájem, má stále možnost.

Poté se už pozvaní hosté převlékli a následoval přátelský duel legend místní kopané proti bývalým hráčů „sešívaných“. Výsledek skončil zcela jednoznačně pro starou gardu Slavie, ale o něj tentokrát opravdu nešlo. „Pozvánku od nás dostalo více než sto dvacet bývalých kosteleckých hráčů i patriotů a sjelo se jich opravdu hodně. Vytipovali jsme do toho i třicítku hráčů, kteří jsou schopní se ještě poměřit se Slavií. Zvolili jsme tak jakýsi mix, ale asi jsme měli zvolit ještě další mladší hráče, protože soupeř ukázal své kvality a jasně nás porazil. Co tady předvedl například Hrdlička, ten má stále neuvěřitelnou kvalitu,“ zaznamenal Lubomír Baláš, který byl mezi třicítkou hráčů vyslaných do utkání za domácí celek.

Diváci se bavili

Na tento duel se i přes nepříznivé počasí vtěsnalo ke hřišti téměř 500 fanoušků, kteří se postarali o vynikající atmosféru, již si taková akce jednoznačně zasloužila. Kromě toho se mohli podívat i na již zmíněnou výstavu, ale také na videoprojekci snímků, které nebylo možné do výstavy začlenit. V rámci akce pak nechyběl ani program pro děti, které si mohly vyzkoušet labyrint. No a dospělým udělal radost výčep podpořený na více místech, aby se organizátoři vyhnuli frontám. Přítomní ocenili nejen několik druhů kávy, ale těšili se na dobrotu v podobě selete, jež se v areálu už od dopoledních hodin otáčelo na roštu. Samozřejmostí byly připravené party stany, které našly své opodstatnění.

Oceněné legendy

V poločasové přestávce šlágru krajského přeboru došlo na zmíněné předání ocenění vybraným osobnostem kostelecké kopané posunuté kvůli dešti. „V poločase jsme ocenili desítku osobností. Ať už to byl bývalý předseda Stanislav Píchal, který se zasloužil o to, jak nyní areál vypadá. A byli to také lidé, kteří nám pravidelně ve všem pomáhají. Například v rámci domluvených brigád, či když se něco pokazí, tak neváhají a bez nároku na honorář nám pomůžou,“ děkoval všem zúčastněným a oceněným Baláš a přidal i další poděkování.

„Velké poděkování patří všem, kteří nám s touto velkou akcí pomohli. Musím vyzdvihnout naše fotbalisty, ale i řadu místních obyvatel, protože neváhali a přiložili ruce k dílu, což pro nás bylo extrémně důležité. Bez nich bychom to nezvládli. Celá akce tak zásluhou mnoha místních dopadla na jedničku a musím za to všem moc poděkovat. Až na to počasí, které si s námi trochu pohrálo, to bylo skvělé připomenutí naší fotbalové historie. Největší poděkování pak patří Jiřímu Greplovi. Připravil neuvěřitelnou výstavu a provedl tak všechny zúčastněné místní kopanou od jejích začátků po současnost. Už nám taky roky vyhrožuje, že až nám jednou všechny materiály doveze, budeme minimálně bez jedné šatny,“ dodal se smíchem Lubomír Baláš.

 

pohledem předsedy vladimíra staňka

„Jsem nesmírně rád, jak se celá akce vydařila. Domluvili jsme účast staré gardy Slavie, což je pro nás skvělé, a jsem šťastný, že jsme takto mohli udělat radost panu Greplovi, který je jejím velkým fanouškem. Byli jsme potěšeni, že dorazila taková fanouškovská kulisa už na předzápas starých legend, sešlo se téměř pět set fanoušků. A účast zhruba osmi set lidí na zápas krajského přeboru je až neuvěřitelná. Doufám, že si to všichni užili. Největší zásluhy ale patří panu Jiřímu Greplovi, jenž ke slávě přispěl úžasnou výstavou. A i když nikdy nechce být tím, o kom se hovoří, tak jednoznačně největší dík za všechno, co se v Kostelci děje, patří právě jemu.“

 

tři důležité milníky novodobé éry kostelecké kopané

2006/2007      1. místo v přeboru OFS II. třída – 63 bodů (postup)

2016/2017      1. místo v I.B třídě skupině „B“ – 60 bodů (postup)

2021/2022      2. místo v I.A třídě skupině „B“ – 50 bodů (postup)

 

počet fanoušků na oslavách devadesáti let kostelecké kopané

souboj legend se Slavií Praha                        520

Kostelec – Čechovice                                    800

průměrná návštěvnost na 1.SK Prostějov     603

* počty se mohou o něco lišit, protože ženy a děti vstup do areálu neplatí.