V rámci druhého kolo zavítali fotbalisté Prostějova do Kroměříže, kde na útulném stánku Jožky Silného změřili síly s nováčkem soutěže. Po solidním úvodu zápasu, kdy byli hosté aktivnější, se hra postupem času vyrovnala. Jeden ze stěžejních momentů utkání přišel krátce před přestávkou, kdy po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch Silný. Kroměříž mohla záhy otevřít skóre z penalty, ale tu lapil Vejmola. Po bezbrankové první půli ale Prostějov ve druhé třikrát inkasoval a domů odjížděl s prázdnou.

Úvodních dvacet minut bylo v režii Prostějova, který lépe kombinoval a držel soupeře pod tlakem. Ve dvou zajímavých příležitostech se ocitl Bartolomeu, ale na brankáře Dostála si nepřišel. S přibývajícími minutami se osmělili i domácí hráči, kteří poprvé zahrozili po rychlé akci, na jejímž konci stál Jeleček, ale branku netrefil. Ve 23. minutě zazvonila dokonce tyč, kdy Jaroň vyslal projektil z přímého kopu. Oba celky si pak ještě vyměnily pokusy, které směřovaly nad branku.

Ve 39. minutě přišel důležitý okamžik, kdy po volném přímém kopu domácích stáhl Jan Silný jednoho z útočících hráčů a sudí neváhal. Nařídil pokutový kop a útočníkovi Prostějova dal druhou žlutou kartu, poté co první dostal za úder loktem. Eskáčko tak šlo do deseti. Nařízenou penaltu si vzal Chwaszcz, ale jeho slabý pokus do středu brány zlikvidoval Vejmola a podržel akcie Prostějova. V poslední šanci první půle mířil domácí Jaroň dobře, ale obrana stihla včas střelu zblokovat.

Vstup do druhé půle se Prostějovu vůbec nevydařil. Odražený míč si na vápně našel Cupák a trefil se přesně za tyč. Už po necelých dvou minutách druhého dějství se tak skóre poprvé měnilo – 1:0. Po hodině hry se i po prvním prostřídání začal dostávat výše také Prostějov, který chtěl utkání i v deseti zvrátit. Ve dvou akcích se objevil mladíček Spáčil. Hlavička z rohu šla těsně vedle a v následné šanci vracel míč do ohně, ale dle sudích už byl za brankovou čarou. Srovnávací branka tak nemohla být uznána.

Jak se Prostějov hnal za vyrovnáním, tak vzadu nechával větší okna. Jednoho z nich využil Cupák, který se hnal sám na Vejmolu, ale hostující jednička byla ještě proti. O minutu později už se ale po rychlé akci domácích i on jen ohlédl za zakončením Dočkala, který přidal pro domácí pojistku – 2:0. Pět minut před koncem ještě přišla krásná trefa Stokláska, když napřáhl z větší vzdálenosti a vymetl pavučiny – 3:0. Prostějov dlouho i v deseti sahal po srovnání, ale nakonec si odvezl výsledkově jednoznačnou porážku.

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 2. kolo

SK Hanácká Slavia Kroměříž – 1.SK Prostějov

3:0 (0:0)

Branky: 47. Cupák, 75. Dočkal, 85. Stoklásek. Rozhodčí: Kotala – Dresler, Bureš. Žluté karty: 36. Cupák – 29. a 39. Silný, 75. Bartolomeu. Červená karta: 39. Silný (P). Diváků: 1052. Střely na branku: 6:2. Střely mimo branku: 8:7. Rohové kopy: 4:4. Držení míče: 52:48.

Sestava Kroměříže: Dostál – Oulehla, Zavadil, Tiahlo, Fulnek (72. Stoklásek) – Cupák, Houser (61. Dočkal) – Jaroň (80. Chukwudi), Kudela (80. M. Machálek), Jeleček – Chwaszcz. Trenér: Bronislav Červenka.

Sestava Prostějova: Vejmola – Bolf (76. Bartoš), Schaffartzik, K. Spáčil, Elbel (76. Macháček) – Slaměna (56. Malec), Habusta – Bartolomeu (76. Moučka), Koudelka, Zapletal (56. Cienciala) – Silný. Trenér: Michal Šmarda.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Bronislav ČERVENKA – SK Hanácká Slavia Kroměříž

„Výsledek je skvělý, ale mně by stačilo i 1:0. Kluci to neměli vůbec jednoduché. Po dlouhé době se tady hrála druhá liga. Říkal jsem jim, ať jsou uvolnění, podají co nejlepší výkon. I tak prvních dvacet minut od nás nebylo ideálních. Bylo vidět, že jsou svázaní, nechtějí lidi zklamat, ale nakonec to před vlastním publikem zvládli výborně. Fotbal se divákům musel líbit. K vidění byly tři branky, další šance nejen na naší straně. Do utkání jsme stejně jako před týdnem vstoupili malinko rozpačitě. Bylo to opatrné, chyběla šťáva. Soupeř byl živější, rychlejší, víc na balonu. My jsme nesbírali odražené balony a byli spíš pod tlakem. Od dvacáté minuty jsme hráli rychle dopředu, přímočaře. Byli jsme přesnější v kombinaci, dvakrát zahrozili střelami z vápna. Po neproměněné penaltě to bylo chvíli složité, ale druhou půli jsme zvládli výborně."

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov

„Úvodní minuty jsme měli dobré, byly tam tři náznaky, které jsme ale nedotlačili. Potom jsme ale Kroměříž dostali do hry našimi zbytečnými ztrátami v rozehrávce i na útočné polovině. Hodně mě mrzí situace před penaltou. Udělali jsme nic neřešící faul u postranní čáry, ze kterého musí Honza Silný vyhodnotit agresivitu. Do druhé půle jsme si řekli, jak bránit, že chceme hrát aktivně, ale zachováme se netakticky, necháme volný prostředek velkého vápna a dostaneme gól místo toho, abychom drželi nerozhodný výsledek, soupeř znervózněl a musel se tlačit více dopředu. Ani pak nás ale domácí nepřehrávali, my jsme ale nedokázali dohrát naše situace a v závěru si to Kroměříž pojistila.“