Na rozdíl od většiny ostatních týmů, které utkání prvního kola MOL Cupu sehrály v řádném termínu, mají fotbalisté 1.SK Prostějov hned dva „anglické“ týdny v závěsu. První dvě kola domácího poháru tak „sfouknou“ během osmi dnů a soudě dle soupeřů, mělo by jít o lehkou práci. Jenže Vratimov budiž varováním, že to až tak lehce nejde. Ani práce se zatím posledním nováčkem F:NL Vyškovem o sobotním dopoledni rozhodně nebude jednoduchá.

Středa 25. srpna, 17.00 hodin, 2. kolo MOL Cupu. V tuto dobu nastoupí druholigové eskáčko na hřišti divizního Valašského Meziříčí. Klub, který v sezóně 2016/2017 divizi E vyhrál, nastupoval ve dvou následujících ročnících ve třetí Moravskoslezské lize. Na této úrovni se mu ovšem nedařilo. V první sezóně se díky čtrnácté příčce ještě zachránil, v roce 2019 ovšem neodvratně sestoupil zpět do divizního prostředí, když získal pouhých pět bodů za pět remíz, nevyhrál ani jednou.

Bůhvíjaké výsledky nepodává ani v tomto ročníku. V divizi E začal „ValMez“ domácí porážkou s Kozlovicemi, pak sice body získal zpět ve Strání, aby vzápětí padl opět doma s olomouckou Holicí. Za tři body mu patří aktuálně až devátá příčka.

V poháru se Valachům ale zatím překvapivě daří. Los k nim byl pravda velice vstřícný, zatím jim nadělil pouze soupeře srovnatelné úrovně. V předkole vyřadili účastníka divize F Nový Jičín 1:0 díky brance Výmoly, v prvním kole pak přehráli klub ze stejné divize F Skaštice 4:2, když se dvakrát trefil Vrána, jednou Žilinský a Výmola. Tým trénuje zkušený Pavel Hajný.

Eskáčko si bude muset dát pozor na začátek zápasu, aby nenechalo vstřelit soupeře úvodní branku. „Do hlav hráčů nevidíte, chcete po nich aktivní přístup od první minuty a nedají si stejně říct. Pro soupeře v těchto pohárových utkáních není problém se namotivovat. Na druhou stranu spousta kluků neměla takové anglické týdny a je třeba využít a zvládat tyto zápasy se soupeři nižší kategorie, kteří se lehce namotivují. V takových zápasech tito kluci rostou,“ poznamenal k pohárovému duelu trenér Jiří Jarošík.

Dle zákulisních informací chtělo vedení eskáčka duel podobně jako první kolo přeložit. „Hned v sobotu dopoledne hrajeme ve Vyškově, z tohoto důvodu jsme chtěli dopřát hráčům více času na regeneraci. Bohužel soupeř však na rozdíl od Vratimova nesouhlasil,“ potvrdil Večerníku František jura, předseda 1.SK Prostějov.

A tak to bude jízda v rychlém sledu, souboj 6. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je na programu v sobotu 28. srpna od 10.15 hodin. Fotbalový Vyškov je pěkným příkladem klubu, který jde poznenáhlu, ale neustále výkonnostně nahoru. Po osamostatnění České republiky hrál krajské soutěže I.B třídy, na přelomu milénia prolétl přes I.A třídu a krajský přebor do divize. Na této úrovni strávil dlouhých dvanáct sezón, než se po vítězství v divizi D v roce 2014 posunul do třetí Moravskoslezské ligy. V ní se zachránil a pak se pohyboval okolo středu tabulky. V začátcích klubu hodně pomohl zkušený sportovní manažer eskáčka Ladislav Dudík. Devět zápasů minulého nedohraného ročníku a třetí příčka nakonec stačily na to, aby klub poprvé okusil profesionální soutěž.

Kvůli absenci soubojovosti přišli do týmu hráči jako Macej nebo jako z Chrudimi Fofana. „Snažili jsme se vnést zkušenost v podobě Šustra či Lahodného. Pokračují Simr nebo Klesa, na nichž půjde tým postavit,“ řekl před sezónou generální manažer Zbyněk Zbořil.

Že je přechod mezi třetí a druhou ligou obrovský, se nováček přesvědčuje podobně jako před lety eskáčko. Jediný bod zatím Jihomoravané získali na domácím stadionu v Drnovicích v derby s Líšní po remíze 1:1, kterou zachránil v závěru Fofana. Dva vstřelené góly ze čtyř zápasů opravdu není nic moc.

Páté kolo odehráli svěřenci trenéra Jana Trousila v neděli v podvečer ve Varnsdorfu. V zatím posledním domácím utkání proti Táborsku nastoupili ve složení Šustr – Hanuš (58. Langer), Srubek, Fofana, Štěpánek – Ilko, Dan Jambor (46. Kanakimana) – M. Vintr (46. Simr), O. Vintr, Jambor – Němeček.

„Pro nás bylo hodně důležité zvládnout zápas s Třincem a věřím, že nám to teď pomůže dostat se do pozitivní vlny. Proto jsem tomu za kluky rád. Takto se zápasy nadcházejícího týdne budou odehrávat v úplně jiné atmosféře. Jinak by to bylo hodně těžké nejen po fyzické nebo fotbalové stránce, ale hlavně po té psychické. Vítězství jim určitě zachutnala a doufám, že v tom budou pokračovat. Určitě zase trochu změním sestavu. Po poháru nás čeká další náročný a důležitý zápas,“ svěřil se Večerníku trenér Jarošík.

 

 

30 sponzor eskacko 21 22