Je to tady, eskáčko hlásí první odchody. A vesměs se potvrzuje to, o čem už dříve média spekulovala. Na odchodu by tak měl být Filip Mucha, přesun do ligy si měl rovněž vystřílet Filip Žák, který přitom ještě před půl rokem hrál ve druhé lize za poslední Blansko. Možná se přitom objeví i další jména. „Zbytek“ týmu se zároveň chystá na začátek zimní přípravy. A Zimní Tipsport ligu, která znamená první a zároveň nejtěžší soupeře v přípravě.

Daň za úspěch v minulosti platila řada sportovních klubů. Nyní to vypadá, že se tak stane i v 1.SK Prostějov. Už po minulé sezóně si někteří hráči vybojovali přesun jinam. Zdá se, že další budou následovat. Prakticky se potvrzují spekulace o odchodu několika jmen do Teplic. „Na devadesát procent se domluvíme na odchodu Filipa Muchy a Filipa Žáka do Teplic,“ potvrdil předseda klubu František Jura informace Deníku Sport. Podle nich má brankář Filip Mucha namířeno na Stínadla poté, co kvůli prvoligovému angažmá odmítl i velmi zajímavou nabídku z Dukly Praha. Zatímco v Praze by i díky kvalitní rozehrávce aspiroval na jedničku v brance, dal přednost soutěži o stupeň výš a kývl na smlouvu na dva a půl roku. A to i přesto, že zřejmě začne až za Tomášem Grigarem.

Společně s Muchou odchází na sever Čech i útočník Filip Žák, autor šesti branek prostějovského celku v podzimní části F:NL. V něm Teplice získají průbojný typ, který se odevzdá mužstvu na maximum a vypadá velmi slušně v kombinaci. V dosavadní minulosti se přitom 26letý forvard potloukal v nižších soutěžích.

A tak v Muchovi ztrácí eskáčko kvalitního brankáře, v Žákovi zase produktivního forvarda. Důvody jejich odchodu pak shrnul právě Jura. „Filip u nás odchytal dvě výborné sezóny a předtím dvě sezóny čekal na šanci. Myslím si, že v klubu odvedl fakt dobrou práci. Proto jsme mu to umožnili. Žákovi za půl roku končí smlouva. Nebyli jsme úplně ve shodě ohledně prodloužení. Proto jsme přistoupili k tomu, že jej pustíme už teď,“ uvedl šéf klubu pro Večerník.

Eskáčko zatím do příští sezóny počítá s hráči jako Koudelka, Stříž, Machynek nebo Sečkář, zůstávají rovněž Bialek nebo druhý brankář Bárta. U řady hráčů je naopak neznámá, někde velká, někde menší. „Rádi bychom udrželi Kopřivu, Urbance a Kušeje. Tyoto trio určitě chceme prodloužit,“ sdělil už dříve sportovní ředitel klubu Ladislav Dudík. Otazník pak je v případě Roberta Bartolomea. Ten do Prostějova přišel teprve před aktuální sezónou, podobně jako Jakub Vichta, u něhož další setrvání do sezóny taky ještě není definitivně rozhodnuté. Jisté nicméně je, že nějakou kostru o jedneácti hráčích má tým víceméně jistou. Na ni by se pak měli nabalovat další plejeři.

Pomalu už se přitom blíží zimní příprava. Ta má vypuknout začátkem ledna. A hned po necelém týdnu tým 1.SK sehraje první zápasy ze soupeři z 1. ligy. „Budou to kvalitní prověrky. Jsem rád, že jeden zápas s ligovým týmem hrajeme doma s Pardubicemi na nové umělé trávě. Určitě bych chtěl pozvat na zápas diváky,“ vzkazuje František Jura. Prostějov se navíc střetne i s Baníkem Ostrava. Není to tak dlouho, co s ním eskáčko sehrálo přípravný zápas, tehdy ještě dokonce za aktivní účasti Milana Baroše. A vyhrálo jej! „Chceme ukázat, zda jsme konkurenceschopní. Bude to příprava pro všechny. Ligové kluby za dva tři týdny hrají, tak asi budou trochu dál než my. Ale každé mužstvo z nižší ligy se chce ukázat. My budeme chtít taky. Uvidíme, kde nás nejvíce tlačí bota a kdo je schopný se přiblížit lize,“ míní František Jura.