Nejen v hráčském kádru budou do jarní části sezóny 2021/2022 změny. Jak oznámilo vedení klubu 1.SK Prostějov, došlo ke změně na pozici trenéra brankářů. A to už druhé za poslední rok. Donedávna jím byl Petar Aleksijevič, jehož po odchodu do Teplic v průběhu podzimní části nahradil Tomáš Bureš. Ani on už ale v trenérském štábu Prostějova nebude pro jarní odvety F:NL figurovat.

Někdejší zkušený brankář s mnoha ligovými zkušenostmi opustil řady eskáčka těsně před začátkem zimní přípravy. A do prvních tréninků už nijak nezasáhl. Proč Bureš u týmu skončil, vysvětlil předseda oddílu 1.SK Prostějov František Jura. „Šli jsme už do spolupráce s tím, že má Tomáš nějaké pracovní povinnosti. Hodně nám během podzimu pomohl. Dospěli jsme ale k tomu, že se to u něj časově nedá zvládat. Nebylo to na tuto pozici v profesionálním fotbalu,“ objasnil v řádu týdnů již druhou změnu na důležitém postu František Jura, předseda 1.SK Prostějov.

Už od prvního tréninku zimní přípravy se tak představil coby kouč brankářů Dušan Melichárek, rodák z nedalekého Vyškova a muž se zkušenostmi z nejvyšší domácí soutěže i ze zahraničí. Hráčskou kariéru ukončil v roce 2020 ve švédském Malmö. Je to brankář s řadou ligových zkušeností, které posbíral především při angažmá ve Slovácku a Brně.

Osmatřicetiletý bývalý ligový brankář má za sebou poměrně rozmanitou kariéru. Chytal ve druhé lize, ale mnoho toho odchytal také v české nejvyšší soutěži. Zapsal ovšem i exotičtější destinace. A sice Švédsko a Chorvatsko. Právě ve Švédsku strávil největší část své kariéry. Konkrétně tam nastoupil v Malmö a Mjallby ke 131 soutěžním utkáním.

Dušan Melichárek se přidal k týmu už na úvod přípravy. A vzal si do parády dosavadní brankářskou dvojku Michala Bártu a také novou akvizici Prostějova Víta Nemravu. S ním ho dokonce pojí skutečnost, že oba s profesionálním fotbalem začínali ve Slovácku. „Je to zkušený brankář, který se dal na trenérskou dráhu. Ukazuje velkou motivovanost a chuť. Jeho kvality jsme mohli ocenit už v prvních dnech,“ poznamenal pro Večerník František Jura. A ještě jednou se vrátil k prostějovskému odchovanci Tomáši Burešovi. „Jsme mu opravdu moc vděční za pomoc. Měli jsme také zájem ve spolupráci pokračovat. Ale je to nad jeho časové možnosti. To je taky jediný důvod, proč u týmu dále nepokračuje.“

Večerník požádal o reakci i dnes již bývalého trenéra brankářů 1.SK Prostějov. „Zkusil jsem si profesionální fotbal ze druhé strany. Hlavně to beru tak, že jsem šel klubu a jeho klukům pomoct, když to potřebovali. A byl příjemný pocit, že se to podařilo,“ uvedl Tomáš Bureš, který měl dobhrý pocit i z přestupu Filipa Muchy do Teplic. „Nevnímám to ale jako můj přínos. V první řadě je to vždycky o tom brankáři, jestli se posouvat chce. Filip chtěl a teď je v lize,“ usmál se ´Bury´.