Všichni aktéři i diváci tradičního regionálního derby házenkářů Sokola II Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané HK si z nedělního střetnutí 15. kola 2. ligy mužů JM 2021/2022 museli odnést krásný zážitek.

Hra měla kvalitu, nedošlo k absolutně žádnému incidentu a v minulosti často vypjatou řežbu tentokrát provázela z obou stran až neskutečně vysoká dávka fair-play. Dvěma stovkami fanoušků zaplněná tribunka haly RG a ZŠ Otto Wichterleho PV tak mohla po dramatickém závěru aplaudovat nerozhodnému výsledku 25:25 (16:15), přičemž domácí bod spíš ztratili a hosté naopak získali.

První poločas od začátku probíhal v útočném duchu. Obrany byly dost benevolentní, protihráčům dopřávaly hodně prostoru a tím pádem měly navrch ofenzivní snahy. Zápas se přitom vyvíjel extrémně rovnocenným způsobem, ani jeden z kolektivů nezískával větší převahu.
Do přestávky se pouze dvakrát stalo, že někdo vedl větším než jednogólovým rozdílem. Což se povedlo „dvojce“ díky výbornému střeleckému nástupu mladé spojky Davida Flajsara i dobrým zákrokům ostříleného brankáře Zdeňka Micky (obrat z 1:2 na 4:2, poté 5:3).
Následně však „hákáčko“ dění na palubovce opět rychle vyrovnalo, když mu vydatně pomohl navrátilec – kapitán Jan Smékal. Zkušený bomber nastoupil po půlroční pauze, která však na něm nebyla vůbec znát. A svými trefami držel kostelecký soubor blízko protivníkovi (5:5, 10:10), chvílemi i kousek nad ním - 7:8 a 14:15.
Na přelomu obou zápasových půlhodin zase víc zabral prostějovský mančaft. K oporám D. Flajsarovi se Z. Mickou se přidal na křídle další starší plejer David Jurečka, perfektně bránil důrazný Vojtěch Micka a celkové zlepšení defenzivy zařídilo mírný odskok ve skóre - 17:15 a 19:17. Leč také Ševčíkovi svěřenci po změně stran notně přidali vzadu. Jako obvykle se rozchytal Jan Mayer, třemi trefami (včetně dvou ze sedmiček) přispěl nadějný Dušan Knápek. A přišel tak nový obrat na 19:20, posléze 20:21.
Zmínit zde musíme báječnou atmosféru, jež regionální měření sil provázela. Jak ze strany příznivců, tak hlavně v podání hráčů. Ti totiž několikrát přiznali teče při střeleckých pokusech, dokonce i opravovali chybné verdikty rozhodčích ve prospěch soupeře – například třináctigólový kanonýr Flajsar takhle odvolal vyloučení hostů za faul, který ve skutečnosti nebyl. Klobouk dolů jemu a všem účastníkům vrcholně férového boje!
Co se týče výsledku, s blížícím se finišem to vypadalo na vítězství Sokola II. Zvlášť když mu skvěle fungovala obranná činnost, výtečný Zdeněk Micka zlikvidoval před svým zdravotně vynuceným střídáním několik tutovek včetně sedmičky a Černíčkova ekipa šla znovu dopředu - 23:21. Jenže za stavu 24:22 nedal Šimon Kintr trhák, Prostějované opakovaně ztratili míč chybami v útoku, k vytouženému triumfu jim nepomohl ani Jiřím Hrubým další chycený sedmimetrový hod. Kostelci bodík zachránili vydatně čapající Mayer, z křídla zavěšující Martin Popelka (byť zahodil zmíněnou „sedmu“) a bojovný Smékal. Ten v poslední minutě vystihl špatnou přihrávku, aby z bleskového protiútoku srovnal dvacet sekund před koncem na definitivních 25:25.

 

ÚSTY TRENÉRŮ
Tomáš ČERNÍČEK – Sokol II Prostějov:
„Zápas jsme měli vyhrát, jeho většinu se nám dařilo být o krůček vepředu. A to i s velice mladou sestavou, kde skoro celé utkání odtáhli až na výjimky nezkušení kluci včetně tří osmnáctiletých. Trochu jsem se obával, jestli právě nedostatek zkušeností soupeř nevyužije, k čemuž v závěru přesně došlo. Při vedení o dva góly jsme několikrát zbytečně chybovali a ostřílenější Kostelec nás potrestal vyrovnáním krátce před koncem. Je to škoda, bod jsme tentokrát určitě ztratili. Na druhou stranu chlapcům nechci nic vyčítat, jinak jsme hráli jako tým hodně dobře. Bohužel jsme v této sezóně remízovými králi, pět nerozhodných výsledků doma během jednoho ročníku je v házené kuriozita a nic podobného nepamatuji. Plichta v derby mrzí dvojnásob, koncovku už jsme prostě měli nějak dovést k vítězství. V každém případě je potřeba ocenit férovost z obou stran, s níž bylo utkání odehráno. Zejména gesto Davida Flajsara, který odvolal dvouminutový trest protihráče, je v těchto soutěžích něco nevídaného.“
David ŠEVČÍK – TJ Sokol Kostelec na Hané HK:
„Hlavně chci říct, že se hrálo v absolutním duchu fair-play. Naši i prostějovští kluci opakovaně zvedli ruku a přiznali teče, rozhodčí byli schopni uznat svou chybu a po debatě s hráči změnit špatný verdikt. Po této stránce se mi utkání velice líbilo, něco podobného jsem dlouho nezažil – obzvlášť v derby. Z herního hlediska bych řekl, že zápasu remíza sluší. Chvíli byli nahoře domácí a chvíli my, skóre se často přelévalo na obě strany. Našemu mančaftu chci poděkovat za morální sílu, s jakou v posledních minutách dotáhl dvougólovou ztrátu a vydřel cenný bod. Sice škoda dvou neproměněných sedmiček včetně jedné půl minuty před koncem, ale na druhou stranu zafungoval vysunutý obranný presink. Díky němu jsme v závěru získávali míče, Honza Smékal po té zmíněné sedmičce vystihl přihrávku, vzal to na sebe a vyrovnal. Oceňuji oba týmy za přátelskou atmosféru bez jakýchkoliv excesů. A za každý vstřelený gól posíláme dvě stě korun na pomoc Ukrajině. Chybí mi jen vítězná třešnička na dortu, ale musím uznat, že remíza je spravedlivá.“

 

KUPON:
2. liga házenkářů - skupina JM 2021/22, 15. kolo
Sokol II Prostějov – TJ Sokol Kostelec na Hané
25:25 (16:15)¨

Brankový sled: 1:2, 4:2, 5:5, 7:6, 7:8, 10:9, 11:11, 13:12, 13:14, 14:15, 17:15, 17:17, 19:17, 19:20, 20:21, 23:21, 25:23, 25:25.
Rozhodčí: Levíček a Smékal. Vyloučení: 3:5. Sedmičky: 3/3:4/2. Diváci: 200.
Sestava a branky Prostějova: Z. Micka, Hrubý – V. Micka 5, J. Grepl, Růžička, Pospíšil, T. Jurík, Duroň 1, Š. Kintr 2, Bečička, D. Flajsar 13/3, Janeček, Šestořád, Kosina 1, Jurečka 3. Trenéři: Tomáš Černíček a Svatopluk Ordelt.
Sestava a branky Kostelce: Navrátil, Mayer – V. Prášil 2, Lakomý, Milar, Bílek, Popelka 4, Smékal 10, Dostál 3, Podhrázský 1, Knápek 3/2, Klimeš, J. Oščádal, O. Oščádal 1, Palička 1. Trenéři: David Ševčík a Martin Grulich.