Druhé kolo Českého poháru mužů 2022/2023 se pro házenkáře TJ Sokol Kostelec na Hané HK stalo dle očekávání konečnou. Narazili na prvoligovou Velkou Bystřici, které v úvodní půli vůbec nedokázali konkurovat. A jasný výsledek 21:35 (5:16) poslal soutěží dál papírově silnější družstvo.

Oslabená sestava bez dlouhodobě zraněných Rostislava Podhrázského, Davida Paličky i Ondřeje Oščádala, taková je aktuální realita kosteleckého týmu. A nekompletní sestava bez trojice opor na favorita do přestávky absolutně nestačila. Především ofenziva hákáčka působila naprosto jalově. Domácí plejeři dělali spoustu technických chyb, často ztráceli míče, nemohli se prosadit přes pevnou obranu soupeře. A protože je hosté viditelně převyšovali také pohybově i rychlostně, o bleskových trhácích Sokola nemohla být žádná řeč.

 Naopak Bystřičtí vyráželi do rychlých kontrů dost často, větší problémy neměli ani s postavenou defenzivou druholigisty. Navíc jim skvěle chytal gólman Schneider, jehož překonání činilo bezradným borcům TJ obrovské potíže. Za celou úvodní půli se to povedlo jen pětkrát (z toho Marku Dostálovi třikrát), proto rozdíl ve skóre neustále rostl až na 4:16 ve 29. minutě.

Po změně stran vraždění neviňátek naštěstí ustalo. Jak už to při velké jednoznačnosti některých duelů často bývá, vedoucí mančaft polevil a prohrávající toho využil k optickému vyrovnání celkového projevu. Přesně takový průběh měla většina druhého poločasu i v sobotním dopoledni.

Hanáci výrazně přidali zejména směrem dopředu, kde se rozstřílel do té doby utrápený kapitán Jan Smékal (7 tref), solidně pokračoval Dostál (6) a podpořili je i Roman Bílek (3) s mladičkým Ondřejem Musilem (2). Několik šancí zlikvidoval gólman Jan Mayer, na střetnutí byl hned radostnější pohled.

Až do 49. minuty a stavu 17:27 Kostelec dokonce těsně vedl průběžný rezultát druhé půlky. Ovšem na nic víc pomýšlet nemohl, hbitý protivník tažený palbou Dobeše (10) a Wolfa (6) měl navzdory ubrání nohy z plynového pedálu vše pod kontrolou. V závěru navíc znovu přidal, tím pádem výsledek opětovně nabobtnal na konečných 21:35.

V neděli 18. září od 10.30 hodin vstoupí muži HK do 2. ligy JM 2022/2023 domácím utkáním s kvalitní Kuřimí.

 

Český pohár házenkářů 2022/23 - 2. kolo

TJ Sokol Kostelec na Hané HK – Házená Velká Bystřice

21:35 (5:16)

Brankový sled: 1:1, 1:5, 2:8, 3:13, 4:16, 7:17, 9:19, 10:22, 13:22, 15:24, 15:26, 17:27, 18:31, 21:33, 21:35.

Rozhodčí: Bubeníček a Smékal. Vyloučení: 3:4. Sedmičky: 3/3:5/4. Diváci: 70.

Sestava a branky Kostelce: Navrátil, Mayer – Milar, Bílek 3/1, Popelka 1, Smékal 7/2, Dostál 6, Klimeš, Musil 2, Knápek 1, Albrecht, J. Oščádal, M. Grepl 1. Trenéři: David Ševčík a Jan Ševčík.

Nejvíc branek Velké Bystřice: Dobeš 10/1, Wolf 6, Schaffner 4/1.

ÚSTY TRENÉRA

David ŠEVČÍK - TJ Sokol Kostelec na Hané HK:

„Rozhodl hned první poločas, který nám vůbec nevyšel. Dělali jsme hodně technických chyb a byli zbytečně nervózní vzhledem k tomu, že jsme utkání brali spíš jako ostrou přípravu na druholigovou sezónu. Přesto nás srážela dolů zmíněná nervozita, nesehranost a špatný útok, nebyli jsme schopní dát gól. I z dobrých pozic kluci trefovali gólmana, ztráceli míče, chybovali. O přestávce v šatně jsme si něco řekli a druhá půlka už pak byla z naší strany mnohem lepší, hlavně v útoku. Přesto jsme vysoko prohráli s kvalitním a velmi běhavým soupeřem, který má v kádru dost mladých šikovných talentů z extraligového dorostu Zubří. Největší rozdíl mezi námi a jimi byl v rychlosti, často skórovali z trháků. Zápas bereme jako zajímavou konfrontaci s první ligou, která ukázala, že máme hodně na čem pracovat. V neděli zahájíme druhou ligu doma proti Kuřimi, jež se netají ambicemi na postup. Přesto chceme dobrým výkonem otevřít soutěž na vlastním hřišti vítězně.“