Těsně pod stupni vítězů, přesto na stále vynikající čtvrté příčce skončila korfbalová reprezentace České republiky na včera uzavřeném mistrovství světa dospělých 2023 v Taiwanu. Výrazný úspěch kousek od senzační medaile pomohl vybojovat půltucet členů oddílu SK RG Prostějov.

Z hanáckého klubu do Asie na vrcholnou mezinárodní akci vyrazili hráči Petr Šnajdr a František Valenta, hráčky Lenka Burešová Faltýnková, Nela Kubů i Klára Nováková a jako asistent trenéra David Konečný. To znamená, že prostějovská enkláva tvořila téměř polovinu celého národního výběru na šampionátu!

Ten pro ČR odstartoval triumfem v základní skupině díky smetení Thajska 24:5 a jasnému přehrání Katalánska 25:15. V následné osmifinálové grupě zajistil postup do play-off přesvědčivý triumf nad Slovenskem 21:13, načež český výběr nestačil v souboji o vyšší nasazení ve vyřazovací fázi na naprosto suverénní Nizozemsko vysoko 9:37.

Ve čtvrtfinále se tak soupeřem českého „nároďáku“ stalo kvalitní Německo – a tato klíčová bitva o účast v medailových zápasech dopadla nejtěsnějším, perně vydřeným vítězstvím 20:19! V semifinále to proti holandské mašině logicky bylo zase bez šance poměrem 13:41, načež měli vyslanci země ze srdce Evropy přetěžký úkol zdolat silnou Belgii, aby získali vysněný cenný kov.

Což se nepovedlo v důsledku jasné prohry 11:26, nicméně i čtvrté místo v konečném pořadí znamená skvělý počin a nejlepší výsledek českého seniorského korfbalu za mnoho posledních let. V kolektivu trenérské dvojice Ivo Kracík a David Konečný měli přitom z ergéčka nejvýraznější roli zkušený Petr Šnajdr, autor celkově dvanácti košů, a ostřílená Lenka Burešová Faltýnková.

Ta se trefila v součtu devětkrát a po závěrečném špílu v Taipei ukončila svou přebohatou, více než dvacet let trvající reprezentační kariéru. Letní prostějovská posila Klára Nováková zaznamenala šest košů, Nela Kubů pět a František Valenta tři. 

 

JAK SI VEDLA ČR NA MS V KORFBALU 2023 (TCHAJ-WAN)

 

Základní skupina: Česko – Thajsko 24:5 (prostějovské koše Burešová Faltýnková a Nováková 3, Šnajdr 2, Kubů 1), Česko – Katalánsko 25:15 (Šnajdr 4, Burešová Faltýnková 3, Kubů 1)

Osmifinálová skupina: Česko – Slovensko 21:13 (Šnajdr 3, Nováková 2, Burešová Faltýnková 1), Česko – Nizozemsko 9:37 (Nováková 1)

Čtvrtfinále: Česko – Německo 20:19 (Kubů 3, Burešová Faltýnková 2, Šnajdr 1)

Semifinále: Česko – Nizozemsko 13:41 (Valenta 3, Šnajdr 1)

O 3. místo: Česko – Belgie 11:26 (Šnajdr 1)