Předkolo play-off Chance ligy je minulostí. A pro Prostějov dopadlo dobře: ve třech zápasech porazil Kolín (2:1, 1:5 a 2:0) a nyní se může chystat na čtvrtfinále. V něm sice byl naposledy v roce 2019, nicméně sérii ve vyřazovací fázi soutěže (tehdy dokonce ještě druhé ligy) ovládl naposledy v roce 2014, kdy Jestřábi postoupili do druhé nejvyšší soutěže. Co ale čeká Jestřáby nyní? Jen spousta další práce. Ve čtvrtfinále se totiž utkají s Litoměřicemi

Kališníci, nebo také Stadion, jak se týmu ze Severních Čech nazývá, vyšel ročník skvěle. Dokonce nejlépe v historii. Litoměřice totiž po základní části skončily na prvním místě, kde před půlkou sezóny vystřídaly Třebíč. A od té doby jej dokázaly udržet. Stadion ovládl tabulku o sedm bodů, jako jediný z celků se přehoupl přes sto bodů. Co ale Litoměřicím z týmového hlediska nejvíce pomohlo? Jak napoví statistiky, byla to třeba produktivita: tým dal třetí nejvyšší počet branek ze všech celků (176) a jen o tři branky nebyl v tomhle směru první. Dále oslabení a přesilovky. V obou těchto ohledech skončil Stadion první. Zejména úspěšnost přesilovek (přes 25 procent) budí respekt.

Pokud se podíváme na individuality, pak je třeba jich zmínit hned několik. Nejvíce bodů (45) nasbíral Roman Přikryl. Vysokou kvalitu ukazoval i dříve, třeba v Českých Budějovicích. Nyní si ale stanovil nová maxima. Přikryl byl i nejlepším nahrávačem. Post nejlepšího střelce Litoměřic i celé soutěže ale patří Riku Sihvonenovi (28 branek). Produktivní ale byli třeba i Lukáš Válek, bratři Procházkovi či veterán Jaroslav Kracík. Litoměřice byly založeny coby akademie pro mladé. Nicméně na předních místech statistik hráče okolo dvacítky nenajdeme. Pár jich ale přesto vyrostlo: Pěkných osmnáct bodů zapsal devatenáctiletý Josef Koláček. 15 asistencí posbíral další mladík, obránce Karel Klikorka. Tým ale stál i na výkonech jedné z extraligových legend, Jana Výtiska. V bráně se týmu protočili tři brankáři. Nejlepší čísla a nejvíce času na ledě měl Tomáš Král (úspěšnost zákroků 91,63%).

Jak si Litoměřice vedly na konci základní části? Zdálo se, že zvolnily. Zatímco začátkem roku měli sedmnáctizápasovou vítěznou šňůru, poslední zápasy, zdá se, Stadion vypustil. Sehrál je s Ústím nad Labem a Havířovem, tedy týmy ze spodní části tabulky. A oba prohrál. I předtím střídal výkony, lepší s horšími. Pokud se pak jedná o utkání s Prostějovem, byla v této sezóně relativně vyrovnaná. A navíc, vždy si fanoušci přišli na své. Hodně o tom vypovídají i výsledky 4:2, 3:5 a 6:8. Zejména poslední zápas nabídl pravou přestřelku. A Jestřábi ji, i dílem smůly, nevyhráli. Zápasy nicméně ukázaly, že Jestřábi s Litoměřicemi umí hrát vyrovnaně. Bez ohledu na postavení v tabulce.

Program čtvrtfinále play-off Chance ligy 2021/2022

1. zápasy, čtvrtek 10. března, 18.00: Litoměřice – Prostějov, Vsetín – Slavia Praha, Třebíč – Sokolov, Jihlava – Přerov.

2. zápasy, pátek 11. března, 18.00: Litoměřice – Prostějov, Vsetín – Slavia Praha, Třebíč – Sokolov, Jihlava – Přerov.

3. zápasy, pondělí 14. března, 18.00: Prostějov – Litoměřice, Slavia Praha – Vsetín, Sokolov – Třebíč, Přerov – Jihlava.

4. zápasy, úterý 15. března, 18.00: Prostějov – Litoměřice, Slavia Praha – Vsetín, Sokolov – Třebíč, Přerov – Jihlava.

5. zápasy, čtvrtek 17. března, 18.00: Litoměřice – Prostějov, Vsetín – Slavia Praha, Třebíč – Sokolov, Jihlava – Přerov.

Čtvrtfinálové dvojice v Chance lize

HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Baník Sokolov
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov

Další program play off Chance ligy

Play down: 9., 10., 13., 14. případně 17., 20. a 23. března
Čtvrtfinále: 10., 11., 14., případně 15. a 17. března
Semifinále: 20., 21., 24., 25., případně 27., 29. a 31. března
Finále: 3., 4., 7., 8., případně 10., 12. a 14. dubna
Baráž o Chance ligu: 13., 14., 17., 18., případně 21., 23. a 25. dubna
Baráž o TELH: 17., 18., 21., 22., případně 25., 27. a 29. dubna