S velice prořídlou sestavou vyráželi Prostějované o víkendu do Vsetína. Cíle přitom měli přetěžké: jednak zápas zdravotně přežít, druhak ještě vývoj finále zdramatizovat. První cíl se povedl, druhý však nikoli: Jestřábi už po první třetině prohrávali 0:7. A i když bojovali, zvrat se jim nepodařil. Pro Prostějov tak skončila sezóna, do finále postupuje Vsetín, který se zde utká s Jihlavou. Ta vyřadila Sokolov rovněž v pěti zápasech.

Brankostroj domácích přišel brzy. Ve druhé minutě střílel od modré čáry Říha. A otevřel skóre utkání. Neuplynula ani minuta a Prostějov prohrával 0:2. Smetana si ze druhé vlny najel na křižnou nahrávku Roba a překonal Bláhu. Záhy domácí navýšili, nedůslednost potrestal David Březina, který se nemýlil z hranice kruhu. Následně Vsetín neproměnil brejk při vlastním oslabení ani přečíslení. V 11. minutě už se ale Venkrbec prosadil, když si udělal prostor před brankou – 0:4. Na 0:5 zvýšil z přečíslení Jan Berger a krátce nato již do prázdné brány střílel Adam Hořanský.V tu chvíli Bláha přenechal místo Martinu Altrichterovi. Ještě v prví třetině se ale znovu prosadil Březina – nešťastně za něj bruslí puk srazil bránící hráč.

Druhá třetina začala tlakem Vsetína. Přibylo ale hlavně šancí Prostějova.  Ve 24. minutě se v přesilovce málem prosadil Novák. Vsetín byl stále častěji na kotouči, tolik se ale netlačil do útoku. Ve 28. minutě si obešel hned tři hráče Kloz, střela z toho však nebyla. 31. minuta už snížení přinesla. V přesilové hře se prosadil Martin Novák a korigoval na 1:7. Krátce nato si ve hře čtyř na čtyři si dobře počínal Kloz, který se natlačil před soupeře a dokázal skórovat – 2:7. Jestřábi si vypracovali i další šance, ale bez úspěchu. Navíc ve 40. minutě ponechali před bránou Vlacha. Tomu ale Altrichter včas vypíchl kotouč.

I ve třetí třetině měl Vsetín chuť do útočení. Altrichter musel zakročit proti Půčkovi betonem. Hodně aktivní byl ale třeba Vala. A to i směrem dopředu. Třeba 47. minuta znamenala z jeho strany velké ohrožení pro Málka. Od té doby navíc Jestřábi byli více na puku. V 50. minutě tak třeba znovu střílel Husák a další šance Jestřábů následovaly. Dobré měli třeba Štefka s Janečkem. V 57. minutě byl ale snahám konec. V 57. minutě střelou z kruhu vsítil gól na 8:2 Luboš Rob – Altrichter se po puku lapačkou natahoval matně. Zbytek zápasu už se jen dohrával.

Hodnocení trenérů:

Roman STANTIEN, trenér VHK Robe Vsetín: „Dnešní zápas, asi každý viděl první třetinu. První dvě střídání Málkič chytil dva čisté góly. Ještě tam měli jednu šanci. Potvrdil ale, že je chlap na svém místě. Potom jsme se do toho trochu opřeli a rozhodli během pár minut. A bylo po zápase. Co se týká série, vypadá to možná, že to bylo lehké, ale porazit nějaký tým čtyřikrát lehké určitě není. Myslím si, že jsme ukázali sílu, i čerství hráči ze střídačky hráli za zraněné velmi dobře. Tým hrál vcelku kompaktně, i přesto, že Prostějov byl decimovaný, dost oslabený od začátku série a každý zápas se jim přičítala zranění. Bohužel, to je sport. A každý má hranici odolnosti. Důležité je, že máme kádr tak široký, jak máme. A hráči z lavičky se do hry zapojili a splnili svou úlohu.“

Aleš TOTTER, trenér LHK Jestřábi Prostějov: „Přijeli jsme v sestavě, v jaké jsme přijeli. Takže někteří útočníci hráli v beku. A hráči. Kteří nedostávali tolik prostoru. Start jsme ale nechytli a hráči jsou v takovém stavu, že trvá, než se dostanou do nějakého tempa. Ta první třetina byla hrůzostrašná, nikdo z hráčů ani členů realizačního týmu nezažil nic podobného. A už bychom nechtěli zažít pocit jako po první třetině. Pak jsme se trochu zvedli a dokázali jsme zbytek zápasu 2:1. Ale samozřejmě bylo to jen vyústění naší situace. Mrzí nás to, ale nic s tím nenaděláme.“

Chance liga, 5. zápas semifinánel play-off:

HC Robe Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov 8:2 (7:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. J. Říha, 3. Smetana (Rob, Ondračka), 3. D. Březina (Gago, Vítek), 11. Venkrbec (Klímek, Ondračka), 12. Berger (R. Vlach, Hořanský), 15. Hořanský (J. Říha, Klímek), 17. D. Březina, 57. Rob (Jonák, J. Říha) – 31. M. Novák (M. Švec, Mrázek), 33. J. Kloz (M. Novák, A. Havlík). Rozhodčí: Čech, Tvrdoň – Kreuzer, Hnát. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na bránu: 36:28. Počet diváků: 3900. Konečný stav série: 4:1.

Sestavy:

HC Robe Vsetín: J. Málek (Gába) – SmetanaOndračkaJ. ŘíhaŠ. JenáčekHryciowJ. JenáčekVosátko – Jonák (C), VenkrbecRob – R. PůčekKucharczyk (A), Klímek – HořanskýD. BřezinaVítek – BergerR. VlachGago. Trenér: Roman Stantien.

LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (15. M. Altrichter) – T. KoblížekA. HavlíkValaStaněkPodlaha – P. BeránekT. JáchymMrázek – Martin Novák (C), J. Kloz (A), M. Švec – ŠtefkaJanečekŠ. Jelínek. Trenér: Aleš Totter.