Výjezd k poslednímu, povinné body? Tato rovnice nemusela platit. I proto, že situace Havířova je už kritická. A další ztráta pro něj nepřipadala v úvahu. Domácí AZ nicméně schladil už v první minutě zásah Jana Rudovského. Zbytek utkání sice přinesl vcelku vyrovnaný hokej, navrch však přeci jen měli Jestřábi. Ti nakonec rozhodli až v závěrečných minutách, když dvakrát využili závěrečného power-play soupeře.

Derby s Havířovem začalo stylově, brankou Prostějova. Už v 1. minutě se prosadil střelou z dálky Jan Rudovský, který výrazně přispěl k tomu, jak se dále zápas vyvíjel. V 6. minutě navíc Jestřábi nastřelili v přesilové hře břevno. Prostějov měl v úvodní třetině navrch, na druhé straně pak hrozili Doktor s Hudečkem. Skóre 1:0 však svítilo na tabuli i po 20 minutách hry.

Druhá třetina začala aktivitou Prostějova. Záhy navíc Jestřábi získali přesilovou hru. Nicméně z ní nic nevytěžili. A dvě a půl minuty po jejím skončení sami inkasovali. Nahrnutí puku jedním z vlastních hráčů ztratila prostějovská obrana přehled o dění před bránou. Do nepřehledné situace dojel Ondřej Becher a vyrovnal. Týmy si ve druhé periodě ještě vyzkoušely po jedné přesilovce. Havířov v té své mohl reagovat na vyrovnání a otočit zápas. Jenže neuspěl, podobně jako Prostějov. Ten zapsal pouze druhou ránu do brankové konstrukce.

Rozhodnout tedy musela třetí třetina. Důležitý krok ke konečnému vítězství dal Josef Zajíc. Ve 47. minutě si sjel z modré čáry na úroveň té brankové a naservíroval nahrávku do prázdné brány Petru Mrázkovi: 2:1 pro Prostějov. Domácí si situaci komplikovali i dalším oslabením, to však ubránili. Nicméně v 55. minutě si Josef Zajíc najel ze druhé vlny na nahrávku a z dálky prostřelil brankáře – 3:1. Havířov sáhl po oddechovém čase a následně hře v šesti. Ta se mu ale moc nevyplatila. Miloslav Jáchym totiž u zadního hrazení vydoloval puk a přec celé hřiště skóroval – 4:1. Po hezké akci následně tečí snížil Tjurin, nicméně poslední slovo měl Martin Novák, který využil přečíslení střelou do prázdné branky.

Havířov tak po vítězství nad Třebíčí znovu padl a jeho ztráta na nesestupové příčky se prohloubila na 19 bodů. Naopak Prostějov se po krátké pauze vrátil do první šestky.

Chance liga, 38. kolo:

AZ Havířov – LHK Jestřábi Prostějov – 2:5 (0:1, 1:0, 1:4)

Branky a nahrávky: 31. Becher (Maruna, L. Bednář), 58. Tyurin (Hotěk, Lytvynov) – 1. Rudovský (Jiránek, Račuk), 47. Mrázek (Novák, Zajíc), 55. Zajíc (Havlík, Vala), 58. M. Jáchym (Klimíček, Račuk), 59. Novák (Mrázek, Kloz). Rozhodčí: Skopal, Cabák – Kučera, Blažek. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Střely na bránu: 28:35. Počet diváků: 502.

Sestavy:

AZ Havířov: Lukáš (Sejpal) – M. HlaváčKadeřávekE. H. JansonsT. PastorLytvynovG. JansonsF. Kočí – J. DoktorHudeček (A), Dostálek – L. BednářBecherMaruna (C) – KřemenHotěkTjurin – Damašek, Bárta, Matiaško. Trenér: Potěšil

LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (M. Altrichter) – HusákKlimíčekP. KrejčíM. JáchymValaZajíc – A. HavlíkP. BeránekMartin Novák (C) – J. Kloz (A), MrázekJiránek (A) – RačukRudovskýJaneček – M. ŠvecT. JáchymŠtefka – Podlaha. Trenér: Totter.