Špičkové výkony elitních tenistů, excelentní exhibice s Tomášem Berdychem, domácí finále v singlu nebo titul prostějovského Adama Pavláska v deblu. To vše nabídl jubilejní 30. ročník turnaje UniCredit Czech Open a také díky tomu šlo o krásnou oslavu kulatých narozenin.

den první

Velké rozmary počasí poznamenaly úvodní hrací den challengeru s dotací 100 000 eur. Bez přerušení program probíhal pouze pod střechou na centrálním dvorci prostějovského areálu, na dalších kurtech se kvůli dešti přerušovalo. Jako první postoupil do osmifinále Dalibor Svrčina, který dokázal otočit střetnutí s Italem Lucianem Darderim. Domácí hráč vyhrál po setech 5:7, 6:4, 6:0 a stále tak může zopakovat své loňské tažení do finále turnaje. „Měl jsem dobrý začátek, přesto mi první sada utekla. To samé se opakovalo ve druhém setu, ten jsem si už ale pohlídal. Po dobrém vstupu do rozhodující sady už jsem věřil, že to dobře dopadne. Důležité okamžiky se zlomily na moji stranu,“ oddechl si po výhře Svrčina, který nechtěl příliš přemýšlet o obhajobě loňských bodů. „V tenise to tak prostě je, s tím se nedá nic dělat. Každá obhajoba je těžká, jsem ale doma, kurty znám dokonale. Navíc mám v hledišti rodinu, kamarády a trenéry, všichni mě podporují. Těchto výhod se pokusím využít,“ říká Svrčina.

Z českých tenistů ještě do turnaje zasáhl Zdeněk Kolář, nad jeho síly byl Američan Emilio Nava. Domácí hráč ztratil první sadu, kterou na téměř dvě hodiny přerušil déšť, ve zkrácené hře. Pak až do konce utkání získal jedinou hru a nenavázal na nedávné vítězství na challengeru v Ostravě. První velké překvapení se zrodilo v utkání druhého nasazeného Federica Corii a Francouze Haroldy Mayota. Předloňský vítěz se po celé utkání nedostal do potřebného tempa a prohrál jednoznačně 1:6, 2:6.

Začátek denního programu byl ve znamení finálových duelů kvalifikace. Michael Vrbenský dvě a půl hodiny bojoval o postup s Mate Valkuszem. V rozhodujícím třetím dějství měl více sil maďarský tenista, který potvrdil pozici nejvýše nasazeného hráče v kvalifikaci. Z českých tenistů se tak do hlavní soutěže dostal pouze Hynek Bartoň, který si po setech 6:2, 6:4 poradil s Brazilcem Pedrem Sakomotou, když soupeře udolal pestřejší hrou a potřebným tlakem na soupeřův servis.

den druhý

Vstup do turnaje skvěle zvládl Jakub Menšík startující na divokou kartu. V prvním setu zápasu proti Nicholasi Davidovi Ionelovi z Rumunska byl, až a úvodní hru, lepším hráčem a zaslouženě získal vedení. Ve druhé sadě si soupeři několikrát vzali servis, za stavu 5:3 ale prostějovský tenista při svém podání nezaváhal a proměnil hned první mečbol. „Malinká nervozita byla jen na začátku, pak už jsem byl klidný. Ve druhém setu soupeř získal nějaký můj servis, protože míčky byly už trošku ohrané a moje agresivní hra tolik nevyčnívala. I s tím jsem si ale dokázal poradit a je z toho postup, který si užívám,“ těšilo Menšíka, kterého podporovaly i slušně zaplněné tribuny. „To mě potěšilo. Pro můj výkon je podpora diváků důležitá. Jsem rád, že si udělali čas,“ děkoval příznivcům velký talent prostějovského i českého tenisu. Nejvýše nasazený Jiří Lehečka vtrhl do utkání s Nickem Hardtem z Dominikánské republiky ve velkém stylu, od stavu 5:0 se ale jeho soupeř zlepšil a získal tři hry v řadě. Poměrně vyrovnaný souboj pokračoval také ve druhé sadě, přesto po vítězství 6:3, 6:4 postoupil prostějovský tenista. „Začátek se opravdu povedl a to rozhodlo první set. V tom druhém se podařilo získat brejk a zápas dopodávat. Nebylo to úplně ideální, s přibývajícím časem se podmínky trošku zhoršily a to mé hře úplně nepomohlo. Ale zápas jsem vyhrál, jedeme dál,“ uvedl po postupu Lehečka.

Hned v úvodu turnaje vypadl loňský vítěz Vít Kopřiva, který prohrál s kvalifikantem Mate Valkuszem z Maďarska 3:6, 6:4, 3:6, když ve třetí sadě rozhodlo jediné Kopřivovo ztracené podání. „Začátek zápasu nebyl z mé strany dobrý, pak se ale výkon zlepšil a věřil jsem, že utkání otočím. Mrzí mě především čtvrtá hra třetí sady. Při podání soupeře jsem za stavu 30:15 udělal tři hloupé chyby. V této hře se to mohlo překlopit na moji stranu,“ posteskl si Kopřiva. Do osmifinále pak postoupil ještě pátý nasazený Tomáš Macháč a nadějný Hynek Bartoň, který se do hlavní soutěže probil z kvalifikace.

den třetí

Skvělým výkonem se prezentoval Jakub Menšík v souboji o postup do čtvrtfinále s Argentincem Facundem Bagnisem. Od začátku byl aktivnější, v obou setech dokázal dvakrát získat soupeřův servis a po výsledku 6:2, 6:3 zůstává ve hře o titul. „Věděl jsem, že je to zkušený hráč, který se řadu sezón pohyboval kolem padesátého místa. Ale udělali jsme dobrý taktický plán a ten fungoval dokonale. Při jeho servisu jsem se snažil hrát rychlé míče zpátky. Umím hrát ještě lépe, ale tohle byl lehce nadprůměrný výkon,“ těšilo Menšíka.

Bez problémů postoupil z 2. kola také Tomáš Macháč po utkání s Maďarem Mate Valkuszem. První set vyhrál domácí tenista 6:2, ve druhém soupeři nedovolil ani hru. „Do utkání jsem šel s tím, že soupeř musel hrát kvalifikaci a bude už unavený. Nastoupil jsem na něj ostře, ukázal, že nebude mít šanci. To se vyplatilo. Už v průběhu prvního setu se zlomil,“ řekl Macháč.

V duelu s Nizozemcem Jelle Selsem nejvýše nasazený Jiří Lehečka začal potvrzovat roli favorita až ve zkrácené hře, po níž se dostal do vedení. Ve druhém setu s houževnatým soupeřem získal vedení 4:1, sadu vyhrál v poměru 6:3 a vydřel postup. „Se soupeřem jsem už hrál dvakrát, vím, že pokud nastoupí proti lépe postavenému soupeři, jde jeho výkon nahoru a to opět dokázal. Bylo to hodně ubojované vítězství, ale takové je dvojnásobně cenné,“ komentoval duel Lehečka.

Pouze osmadvacet minut trvalo střetnutí mezi Daliborem Svrčinou a Eliasem Ymerem. Švédský tenista si už po dvou hrách nechal ošetřit zraněné zápěstí a za stavu 1:4 z utkání odstoupil. „Takové věci se stávají, raději bych si postup uhrál,“ přiblížil své pocity Svrčina, na rychlém průběhu utkání našel jedinou výhodu. „Ušetřil jsem tak nějaké síly na čtvrtfinále.“

Až ve třech setech padl devatenáctiletý úspěšný kvalifikant Hynek Bartoň s mnohem zkušenějším Bulharem Dimitarem Kuzmanovem. Český talent získal první sadu, od druhého setu ale vítězila trpělivá hra ostřílenějšího protivníka, byť méně pohledná.

den čtvrtý

 

Prvního semifinalistu určilo ostře sledované derby mezi Jakubem Menšíkem a Daliborem Svrčinou. Úvodní sadu dvou kamarádů rozhodla až zkrácená hra, v níž byl trpělivější Svrčina a dostal se do psychické výhody. Obhájce loňského finále ve druhém pokračování duelu to dokonale využil, ve čtvrté hře získal Menšíkovo podání, získal vedení 3:1 a soupeře definitivně zlomil. „Utkání hodně ovlivnila koncovka prvního setu. I Kuba tam měl setbol, docela jsme se tahali a pro mě to dopadlo lépe,“ vypíchl klíčový moment duelu Svrčina, který v průběhu celého zápasu dobře četl hru svého protivníka a při zakončení toho uměl využít. „Dobré čtení hry a předvídavost jsou dar, který mám. V tomto případě mi pomohlo, že se s Jakubem dobře známe. Většinou jsem dobře odhadl, co udělá,“ dodal člen stejně jako Menšík prostějovského tenisového klubu.

Sen Jiřího Lehečky o titulu z UniCredit Czech Open zbořil Lukáš Klein ze Slovenska, který navázal na loňské semifinále. Nejlepší český hráč prohrál 3:6, 4:6, když za soupeřem zaostával především při hře od základní čáry. „V tom byl opravdu lepší, já jsem si navíc nedokázal pomoct servisem, proto byl průběh jednoznačný. Prostě to nešlo,“ uvedl zklamaný Lehečka, který ve druhé sadě již prohrával 0:4. A přestože pak získal tři hry v řadě, na obrat to nestačilo. „Pár věcí jsem změnil, chvíli to fungovalo. Ale koncovku si soupeř pohlídal,“ dodal Lehečka.

Téměř dvě hodiny strávil na kurtu Tomáš Macháč, než po setech 7:5, 6:2 vyřadil houževnatého Argentince Romana Burrucagu. Naprosto vyrovnaná první sada se rozhodla až v koncovce, pak už byl český tenista lepší, přesně mířenými údery získával body a dotáhl střetnutí k postupu. „Vůbec jsem nehrál dobře, udělal jsem hodně chyb. Jsem rád, že se to podařilo zvládnout. Cením si více vítězství než předvedené hry. Vyhrát, když to nejde, má svoji váhu,“ hodnotil svůj výkon Macháč.

Posledním semifinalistou se stal Argentinec Francisco Comesana, když porazil ve dvou setech 6:4, 6:4 Bulhara Dimitara Kuzmanova a navázal na předchozí kvalitní výsledky a především vítězství ve Vicenze, ze které dorazil do Prostějova.

den pátý

 

Extrémně vyrovnaný průběh mělo semifinálové utkání mezi Daliborem Svrčinou a Lukášem Kleinem ze Slovenska, i proto vítěze určila až třetí sada. Každý set rozhodl jediný brejk. Drama vrcholilo v koncovce třetího dějství. Při podání Kleina se Svrčina propracoval hned ke třem mečbolům a hned ten první proměnil – 6:3, 4:6, 6:4. „Věřil jsem, že to vyjde. Na kurt jsem před rozhodujícím gamem šel s tím, že zápas ukončím. A ono to vyšlo,“ říkal s úsměvem Svrčina, který se do závěrečného utkání probojoval podruhé v řadě. „Je to krásné, že to zase vyšlo právě na domácích kurtech. Lukáš hrál opravdu dobře. Základem úspěchu bylo mé dobré podání, které mi pomohlo,“ poznamenal prostějovský tenista. V utkání měl více vítězných míčů slovenský soupeř, vítěz ale udělal méně nevynucených chyb.

V první sadě zápasu mezi Tomášem Macháčem a Francisco Comesanou byl až do stavu 4:2 blíže k vedení Argentinec. Pak ovšem získal český tenista čtyři hry v řadě a získal první set. „Ani za nepříznivého stavu jsem nic neměnil, protože jsem cítil, že hraji dobře, a když přišla šance na obrat, uměl jsem ji využít,“ těšilo Macháče. Klíčový okamžik střetnutí přišel v šesté hře druhé části střetnutí, kdy Comesana ztratil po nepovedené smeči podání. Český hráč si naopak svůj servis dokázal až do konce duelu pohlídat a po vítězství 6:4, 6:2 postoupil do utkání o turnajový titul.

V závěru předposledního dne turnaje tradičně vyvrcholila soutěž ve čtyřhře, v níž měl prostějovský tenis zásluhou Adama Pavláska své zastoupení. Domácí hráč společně s Arielem Beharem z Uruguaye vyhrál první set 7:5, přestože musel dohánět ztrátu servisu. Soupeřem nejvýše nasazené dvojice byl italsko-španělský pár Marco Bortolotti, Sergio Martos Gornes, který se snažil vývoj duelu zvrátit, přesto druhou sadu prohrál 4:6 a musel se smířit s druhým místem. „Do turnaje jsme s Arielem vstupovali jako nasazené jedničky a pochopitelně máme radost, že se nám podařilo nasazení potvrdit. Vyhrát doma, kdy jsou v hledišti známí, kamarádi a hlavně rodina, je vždy hodně příjemné. Finále určitě nebylo snadné, byli jsme ale o kousek lepší, “ shrnul své pocity z turnaje Pavlásek.

den šestý

 

První část finálového programu patřila exhibičnímu duelu mezi Tomášem Berdychem a Jakubem Menšíkem. Tenisová legenda strávila v prostějovském klubu rovných dvacet let a jeho vedení mu i tímto způsobem chtělo poděkovat za skvělou reprezentaci. Zaplněné hlediště se k poděkování přidalo mnohokrát opakovaným bouřlivým potleskem. „Z pohledu sportovní kariéry jsem strávil v Prostějově své nejlepší roky. V tomto areálu jsem se dostal do světové desítky, do Prostějova jsem se vracel z turnajů a připravoval se na další. Na to nikdy nezapomenu. Bylo to krásné období mého života,“ prohlásil Berdych, který nad Menšíkem vyhrál 3:2 a ukázal, že stále disponuje jistými údery a jistou rukou. „Na přípravu nebylo moc času, ale snažil jsem se, aby to nějak vypadalo. Bylo to příjemní pro nás na kurtu a doufám, že i pro fanoušky,“ řekl Berdych. Exhibici si užíval také Menšík, jehož prvním vzorem byla právě bývalá světová čtyřka. „Byl to pro mě příjemný zážitek, užíval jsem si každou minutu. Tomáše jsem bohužel nestihl v roli aktivního hráče a túře, ale ani tento zápas pro mě nebyl špatný. Vzpomínka na něj zůstane dlouho v mé paměti,“ řekl Menšík.

Velké finále ovládl Dalibor Svrčina, který si o titul zahrál také loni a tentokrát už vybojoval nejcennější pohár v dosavadním průběhu kariéry. V první sadě získal servis Tomáše Macháče v desáté hře a dostal se do vedení. Lepší byl také ve druhém setu, který ovládl 6:2 a mohl si vychutnat vítězné ovace. „Před zápasem jsem byl nervózní, postupně se to lepšilo. Dařilo se mi Tomáše dostat do delších výměn, v nich jsem měl dobrý rytmus a získával body. Je z toho mé nejkrásnější vítězství,“ radoval se Svrčina, který tak mohl popřát mamince v hledišti, která měla ve finálový den narozeniny. Slova uznání měl pro svého protivníka poražený finalista. „Dalibor hrál opravdu hodně chytře, šel si za výhrou. Snažil jsem se změnit rytmus, nic nefungovalo. Ale byl to skvělý týden, třeba to vyjde za rok,“ řekl Macháč.

 

23 lista

 

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE

Přehled kvalifikace ZDE

Pavouk obou turnajů ZDE