Vždy bude platit, že lékař léčí, ale příroda uzdravuje. A to samé ve velké míře platí i pro hudbu, která na rozdíl od léků nemá žádné vedlejší účinky. Pokud tomu stále nevěříte, pak jste určitě nenavštívili relaxační koncert, který se v Komunitním centru v Konici konal ve čtvrtek 18. ledna. Všichni, kteří přicházeli, si v podpaží přinášeli karimatku, odcházeli pak zcela uvolněni a v harmonii nejen s okolím, ale i sami se sebou.

 

Loni tady zažili úspěšnou premiéru, letos si to pro velký úspěch zopakovali. Muzikoterapeutický koncert se i tentokrát setkal se slušným ohlasem. Do konického Komunitního centra si našly cestu desítky posluchačů, jimž zahrálo celkem 23 účinkujících. „Ve velké většině se jednalo o mé žáky, ale dorazilo i pět muzikoterapeutů z různých koutů ČR,“ prozradila organizátorka a zároveň aktivní hudebnice Jitka Kaprálová.

Připraveny byly nejrůznější, často exoticky vypadající i znějící nástroje. Jednalo se například o velký buben pow-wow, loveckou harfu z Afriky zvanou Kamele, zvonkohru Koshi, čínský gong, misky a celou řadu dalších.

Na tradičnější smyčcové nástroje pak zahrálo kvarteto žákyň ZUŠ Konice. „Na úvod byl všem dán základní tón a rytmus. Zbytek byl záležitostí improvizace. Nikdy tedy nevíme, co vlastně uslyšíme,“ přiblížila Kaprálová, která si na nedostatek zájmu o muzikoterapii v Konici rozhodně nemůže stěžovat. „Další žáky do svého oboru už nepřijímám, naopak je musím odmítat,“ dodala.

Posluchači se v bývalé sokolovně pohodlně uvelebili na svých karimatkách a po necelých dvou hodinách pozvolna vstávali s uvolněným svalstvem, čistou myslí a povznesenou duší. Vzhledem k úspěchu akce by se příští podobný koncert měl v Konici konat už dříve než za rok. „Tentokrát jej připravíme v září. Bude-li možnost, tak bychom rádi naši hudbu přiblížili také lidem v Prostějově,“ uzavřela Kaprálová, kterou už 18. února čeká vystoupení s jejím dalším hudebním projektem. Dětský folklórní soubor Slonečko totiž zahraje v rámci kulturního programu konického masopustu.