Celkem šestnáct týmů z Prostějovska se v zatím nedokončené sezóně 2020/2021 představilo ve fotbalových soutěžích Olomouckého KFS. Nejvíce osm jich působilo v I.B třídě. V jednotlivých grupách pak došlo k odehrání vesměs deseti kol. Po nich se sice ještě nedá vše odhadnout, řada skutečností už se však projevila. V některých případech to byl příliš starý mančaft, nedostatek hráčů, v dalších naopak nové příchody, které týmy oživily.

Zastavme se nejprve právě u posil. Týmy jich před létem hlásily často celou řadu. Jenže ne všude uspěly. Třeba v Kralicích na Hané mohou za nejlepší posilu považovat brankáře Lukáše Peku. „Plnohodnotně nahradil odcházejícího Patrika Huňku. Naopak se příliš nedokázal prosadit Zdeněk Merta, který měl přitom předpoklady být platným hráčem,“ poznamenal dnes již bývalý trenér Kralic na Hané Petr Gottwald. Příliš se zatím neukázal ani snajpr Patrik Gábor. Kolega z Lipové byl naopak velmi spokojený. „Všechny posily splnily to, co jsme od nich očekávali,“ mnul si ruce Pavel Růžička. Aby ne, Tomáš Hrušák a Lukáš Obruča, tedy posily z letošního srpna, jsou aktuálně nejpilnějšími střelci Lipové.

V I.A třídě se zdaleka nejvíce dařilo Konici. A taky jejím posilám, Jiří Jašíček a Patrik Huňka patří k tomu nejlepšímu nejen v týmu. Naopak příchozí mladík z Konice do Kostelce na Hané David Škrabal příliš prostoru nedostával. Kostelec na Hané však mohl sázet na jiné hráče. Třeba na Davida Preislera, který se po roční pauze vrátil k fotbalu a v soutěži byl hned druhým nejúspěšnějším střelcem (10 branek). Určice naopak zprvu nebyly stoprocentně nadšené z nováčka brankáře Lukáše Sohlicha. „Nejsem úplně spokojený s jeho přístupem,“ hlásil začátkem sezóny trenér David Kobylík. Jak se ale ukázalo, právě Sohlich se stal důležitým článkem sestavy, posunul Určice výš tabulkou. Čechovice pak hodně sázely na navrátilce do sestavy Luďka Jahla. Nicméně schopný střelec se brzy znovu zranil.

Když se podíváme ještě o úroveň níže, zjistíme, že jak Haná Prostějov, tak Jesenec-Dzbel v I.B třídě O KFS slušně posílily. Haná přivedla například Štefana Danise, který se hned stal nejlepším střelcem týmu. Navíc může být Haná spokojená i s tím, že ani přes odchod jeho kolegy Patrika Gábora neopustil střelecký apetit Tomáše Cibulce. Jesenec-Dzbel zase posílil o ne zcela obvyklý tandem otce se synem. Oba Liškové hrají pravidelně, Martin Liška přinesl zkušenosti, drzost i zakončení. Oba se zdají být pro tým výhrou. Podobně jako duo Michal Obručník a Jiří Kratochvil, kteří si na hřišti ukrojili hodně času. Otaslavicím pak zase hodně pomohl navrátilec Michal Kaláb, Mostkovice řešily děravou sestavu různě. Trenér Ivo Kroupa se mohl spolehnout na pomoc několika navrátilců. „Mužstvo dnes z hřiště vedl Ondra Milar a z lavičky Vašek Dadák a Jirka Hanák. Když vezmu všechny, kteří s námi byli od začátku sezóny, tak nám dnes kvůli různým zraněním a nemocem chybělo přesně dvanáct hráčů,“ hlásil Kroupa začátkem října po vítězném zápase.

Na závěr se ještě ohlédněme, od kterých hráčů se očekávalo více branek? V první řadě to je nepochybně již zmíněný Patrik Gábor, který ovšem přešel o dvě úrovně výše. A nedalo se tedy čekat, že by měl v průměru pomalu gól na zápas. Góly ale chyběly taky Jesenci-Dzbelu od Zbyňka Polese. Příliš se neprosazoval ani Martin Luža, který se ovšem brzy zranil a do půlky zápasů vůbec nezasáhl. Méně gólů, než je obvyklé, zaznamenal rovněž David Trajer. Celkově se pak střelecky nedařilo týmu Čechovic. Ty ovšem střelce s vysokým potenciálem hledají dlouhodoběji.