Rozhodující části nominace pro finálový turnaj o Pohár Billie Jean Kingové zveřejnil kapitán národního týmu Petr Pála. O prestižní trofej bude na tvrdém povrchu v Emirates Areně v Glasgow od 8. do 13. listopadu bojovat Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková (všechny bývalé či nynější členky TK Prostějov) a Markéta Vondroušová.

„Stále zbývá ještě měsíc, což je hodně času. Doufám, že se nic nestane a nepřijde žádné zranění. S dalšími holkami jsem v kontaktu a předem domluvený, jak by situace mohla vypadat,“ uvedl Pála.

Český výběr v základní skupině narazí na Spojené státy americké a Polsko, které se nebude moci spolehnout na světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Ta se omluvila. „Pro polský tým je to obrovské oslabení. I tak budeme muset odehrát kvalitní zápasy, abychom vyhráli a rozdali si to s Amerikou o jediné postupové místo do semifinále,“ uvědomuje si Pála.

Polský tým tvoří Magda Linetteová, Magdalena Frechová, Katarzyna Kawaová, Martyna Kubková a Alicja Rosolská. Výběr USA naopak vzbuzuje respekt, protože Američanky nominovaly Jessicu Pegulaovou, Cori Gauffovou, Madison Keysovou, Danielle Collinsovou a Taylor Townsendovou. „Proti Americe to bude velmi těžké, má podobně jako my široký kádr,“ je si vědom český kapitán, cílem přesto bude postup ze skupiny. „Pak už se může stát spousta věcí,“ tuší Pála.

Český výběr se bude opírat především o Krejčíkovou, která se v posledních týdnech dostala do skvělé formy. Účast potvrdila, přestože se Siniakovou bude těsně před startem soutěže hrát Turnaj mistryň. „Termín není šťastný a přesun bude náročný. Jsem ale rád, že holky přislíbily účast,“ těší kapitána.

Dalšími účastníky finálového turnaje jsou Austrálie, Belgie, Kanada, Itálie, Kazachstán, Španělsko, Slovensko, Švýcarsko a Velká Británie. Loni se o vítězkách rozhodovalo v pražské O2 areně. Úřadující šampionky z Ruska federace ITF vyloučila kvůli vojenskému vpádu jejich země na Ukrajinu.