V rámci hodnocení nejvyšší české soutěže se na podzim jako nejkritičtější označoval především systém var, kdy videorozhodčí nefungoval tak, jak by si nejen fotbalisté, ale i fanoušci přáli.

Chyb tam bylo zkrátka více než dost a nejednotný systém společně s rozhodčími je velmi zarážející. Kdo ale sleduje mistroství světa ve fotbale musí vidět, že tento systém nefunguje ani na nejvýznamnější fotbalové akci. Zarážející fakt a velmi nepříjemný. V hokeji systém videa funguje bez velkých přehmatů už delší čas. Proč to tedy nejde i zde? A není v tom už náhodou i nějaká tlačenka? Zase tak vznikají otázky, které fotbalu jen škodí. Zbytečně.

Start přitom ukázal, že by systém mohl opravdu dobře fungovat, když Ekvádoru nebyl uznán gól kvůli ofsajdu, který by šel lidským okem jen těžko přehlédnout. Jenže už v průběhu prvních utkání přišla řada nesrovnalostí. Prvním z nich je neuznaná branka Argentiny po ofsajdu Martinéze. Všiml si VAR krajního beka, který byl na úrovni? Protože během potvrzení ofsajdu tam zakomponovaný nebyl. Zde to však možná byl i tak ofsajd a nelze přesně určit, že se jednalo o závažné pochybení.

Co ovšem předvedli sudí společně s videem v utkání Kanady s Belgií se nedá nazvat jinak než ostudou. Kanada se v první půli dočkala jedné penalty, kterou neproměnila, ale přitom měla kopat další dvě, které k nepochopení všech nebyly odpískány. V prvním případě byl dokonce odpískán ofsajd, který byl úplně mimo mísu. Chyba lidského faktoru se ještě pochopit dala. Ale na co je tam teda video, když nedá sudímu echo, že se o ofsajd nemohlo jednat a byla tam jasná penalta? O pár minut později pak hlavní sudí ani video asistent neviděl další jasnou penaltu. Zde je něco opravdu špatně a jestli tyto jasné chyby nevymizí ani s videem, tak si fotbal jen stěží najde cestu zpátky k důvěře, kterou už nyní nemá a vrchními představiteli FIFA ji nejspíše ani mít nebude.