Právě vrcholí sedmnáctá sezóna existence volejbalového klubu VK Prostějov. Jeho ženský tým za předchozích šestnáct let od svého vzniku jedenáctkrát získal mistrovský titul, dvakrát skončil v extralize druhý, jednou čtvrtý a jednou sedmý, v jednom případě po čtvrté příčce v základní části anuloval veškeré výsledky covid.

Co teď? Loni v létě posílený mančaft z Hané měl pro aktuální ročník hodně vysoké ambice sahající minimálně k postupu do finále, spíše k útoku na další zlato. Tyto top cíle už ale nesplní, protože vypadl v semifinále s podobně silným Libercem těsně 2:3 na zápasy.

Může tak nyní dosáhnout maximálně na třetí místo v konečném pořadí elitní české soutěže 2023/24 a tím získat bronz, který ve sbírce klubových úspěchů zatím nemá. Jistě by to byla tak trochu jen cena útěchy po bolestném nepostupu do finále, ovšem za daných okolností stále dost hodnotná.

Vékáčko totiž zůstává až do konce bez dvou zraněných klíčových opor Karin Šunderlíkové i Michaely Pállové, což se ukazuje jako velmi citelné oslabení. A Olymp Praha v nadcházející sérii o třetí pozici rozhodně nedá nic zadarmo. Proto by dějinně premiérový bronz dílčím úspěchem určitě byl. Tak o něj, holky, zabojujte!

Bez druhé ledové plochy to nepůjde

Hokejisté SK Prostějov 1913 nakonec vyhráli krajskou ligu mužů 2023/24, když ve finále proti Kroměříži dokázali otočit nepříznivý stav série ze zápasových 0:2 na 3:2. Což byl tak trochu husarský kousek znamenající hezký výsledkový úspěch a potvrzení role favorita v dané soutěži.

Kolega Jan Frehar zde pak v minulém vydání této rubriky rozebíral, jaká škoda je následné neúčasti Hanáků v baráži o druhou ligu. Určitě má pravdu, na druhou stranu by případný postup do třetího nejvyššího patra v tuzemském soutěžním systému dospělých a druholigová účast neměly z mého pohledu valný smysl.

Proč? Už za současné situace, kdy na prostějovském zimním stadionu působí hned dvě mužstva (kromě eskáčka i prvoligoví Jestřábi), řada mládežnických výběrů SK, různé hobby týmy a prostor navíc musí dostávat i další veřejnost, je jediná ledová plocha v našem okresním městě extrémně vytížená.

Pokud by tedy áčko 1913 s posilami v produktivním věku mělo hrát druhou ligu a nově vzniklé klubové béčko s ostřílenými pardály dál působit v kraji, nešlo by to prostě se vším dalším na jediné kluziště vměstnat. Proto je čím dál víc zřejmé, že druhou ledovou plochu Prostějov zkrátka potřebuje, musí mít. Jenže kde?