Zatímco v první sondě se věnujeme tomu, že se až v takové míře nenaplnily předpoklady a že spousta mladých tíhne k pohybu, zde se budeme věnovat tomu, jak zákazy dopadly na amatérský organizovaný sport. A tentokrát optimismus namístě není.

Posuďte sami. Desítky, spíše ale stovky tisíc amatérských sportovců mají za sebou hrůzostrašné dvě sezóny. Ať už se jedná o sporty individuální, nebo zejména ty kolektivní. Sportovat dle vládních nařízení nemohli mezi půlkou března a koncem května 2020, dále mezi půlkou října a květnem 2021. Naposledy mohli tedy naplno závodit a trénovat před více než sedmi měsíci v polovině října.

Zatímco tak Češi skutečně, jak to jen šlo, začali houfně vyrážet ven, soutěže úpěly. Hokej, fotbal, házená, stolní tenis a mnoho dalších sportů mají za sebou druhý nedohraný ročník. Regulérnost soutěží, pokud některé svazy sáhly k postupům a sestupům, utrpěla. Organizační složka taky. A to zatím vůbec nemluvíme o kvalitě výkonů, které nás čekají. Více než půlroční souvislá pauza se nepochybně projeví.

Čeho pak můžeme být svědky, to je možné úplné převrácení sil na poli amatérského sportu. Záhy určitě budou vidět rozdíly mezi týmy, které se rozhodly trénovat stůj co stůj, a těmi, které útrpně čekaly na úplné rozvolnění. Při pohledu na tabulky nás tak čekají mnohá překvapení.