Pohádka o tom, že dobro zvítězí nad zlem, hříšník se dokáže polepšit, a dokonce se stát králem. Ale také o trochu naivní královně, která létá (respektive se kutálí) z maléru do maléru. To je pokračování Tajemství staré bambitky, které se v aktuálním týdnu dostalo do českých kin a o víkendu jej promítá také prostějovské kino Metro 70.

Stručný děj

V pohádce se vracíme do země krále Jakuba, který ji získal po rodičích. A „očistil“ od dvou nenasytných rádců ztvárněných Miroslavem Vladykou a Jiřím Lábusem. Zatímco se Jakub (Tomáš Klus) učí po boku své praktické ženy (Kamila Janovičová) a někdejšího loupežníka, tchána Karaby alias hrnčíře Jana (Ondřeje Vetchého) vládnout, dva lotři Ferenc a Lorenc se přesunou do sousedního království. Zde nabídnou pomoc královně Julii (Veronika Khek Kubařová), která tak trochu pochybuje o svém údělu vládnout. Místo ní se chopí vlády Ferenc s Lorencem. A to by bylo, aby toho nevyužili k obohacení i vyřízení účtů s Karabou, který již seká latinu…

Hodnocení

Snímek navazuje na u diváků vcelku úspěšný první díl. Zdařile: Karaba je ještě sympatičtější, hlavně poté, co se nuceně vrátí načas k řemeslu. Totéž platí o Veronice Khek Kubařové, která dobrým výkonem pozvedá pohádku. Roli záporáků si ale zejména užilo duo Vladyka-Lábus, jimž zdatně taky sekunduje třeba Leoš Noha v podobě namyšleného sedláka. Zejména Jiří Lábus byl opravdu hodně uvěřitelný, vrchního zlouna zahrál perfektně.

Pohádka nabízí klasické schéma – úvod, děj, nějakou tu krizi (v tomhle případě několik), vyvrcholení a závěr. Nechybí pochopitelně ani láska či kouzelný předmět (jedlíkům velice sympatický). Zajímavý je ale vývoj postavy krále Jakuba. Z rozhodného, spravedlivého a celkově dobrého panovníka je najednou nepraktický ňouma, který na všechno potřebuje papír, razítko a radu mnohem praktičtější a přemýšlivější manželky. Snad nezamýšlená ukázka toho, jak někoho moc trochu semele. Což ale vůbec není nic proti Vladykovi s Lábusem, kteří ji vyloženě hltají. I zde je vývoj: vykutálení rádci jsou ještě podlejší, zlejší a drzejší. Zaujal taky – v tomhle případě zamýšlený…? – odkaz na snímek Pane, vy jste vdova! Ale nebojte, jde o jeden náhlý, a ne úplně šťastný nápad vládce. Žádná omylem useknutá ruka při vojenské přehlídce nehrozí…

Celkově „druhá bambitka“ snese solidní hodnocení. Nešetřilo se zjevně na výpravě, kostýmech, scénář nemá výraznější díry. Ve snímku je i nemálo vtipných momentů, o které se starají vesměs Vetchý a Kubařová. A herecké obsazení je skvělé: Ondřej Vetchý zahrál poprvé výrazně v pohádce před 37 lety v S Čerty nejsou žerty. Tehdy skvěle a nyní také. Přesto se ale důvod k výtkám najde: tou nejvýraznější je zdánlivě přemrštěná stopáž. 104 minut sice nijak zvlášť nevybočuje. Ale film se zdá delší skrze nejeden záběr, který se zdá být navíc, a to zejména v první polovině filmu při odkazech na to, jak se Jakub snaží vládnout… Závěrečné titulky pak trošku neuměle působí jako reklama na Tomáše Kluse. Pokud ale dorazíte do kina s dětmi, pravděpodobně nebudete litovat, a naopak vás pokračování bambitky uspokojí.

Tajemství staré bambitky 2

Rok výroby: 2021

Země: Česká republika

Stopáž: 104 minut

Hrají: Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka, Jiří Lábus, Veronika Khek Kubařová, Petr Štěpánek, Otmar Brancuzský.

Hodnocení na CSFD: 71%

Hodnocení redaktora: 75%