Toužili jste někdy získat Thalii? A udusili byste kvůli tomu otravného kritika Divadelními novinami? Skryli byste pak jeho tělo do Národního divadla? A vyrazili posléze do jeho bytu, abyste z jeho počítače poslali e-mail, v němž byste hlasovali pro sebe samé? Nepochybně jediným člověkem, který by na všechny tyto otázky odpověděl ano, byl hlavní hrdina komedie Smrt mu sluší v podání Michala Dlouhého. Ta byla poslední říjnový den k vidění v Městském divadle v Prostějově v rámci tradiční přehlídky Aplaus. 

Patnáctý ročník divadelní přehlídky Aplaus 2022 spolupořádaný marketingovou společností TK PLUS v polovině října nabídl komedii Dokonalá svatba v podání Moravského divadla Olomouc. Uplynulé pondělí 31. října na ni navázal crazy komediií Daniela Hrbka Smrt mu sluší, s níž do Prostějova dorazilo pražské Švandovo divadlo. V hlavních rolích sebestředného herce Boba Barela, který je pro vlastní úspěch ochotný udělat opravdu cokoliv, se představil Michal Dlouhý. Coby jeho agent a neúspěšný herecký kolega mu velmi zdatně sekundoval Kamil Halbich. Ředitele Národního divadla, kterého kromě naplánovaného pohřbu slavného umělce stresuje také mrtvola divadelního kritika potulující se po historické budově, si střihl Robert Jašków. Další do party byla labilní a citově i profesně vyprahlá dramaturgyně v podání Natálie Řehořové.

Autorská komedie nabídla absurdní, až krajně neuvěřitelnou zápletku, černočerný humor, řadu narážek na divadelní, filmové i všeobecně kulturní prostředí a také množství často poněkud nevyvážených gagů. Zatímco některé momenty byly skutečně originální a překvapivé, jiné připomínaly humor nepříliš bystrých puberťáků, kteří se ze všech sil snaží zabít nedělní odpoledne. Ovšem i to může mít pro někoho své kouzlo. Diváci se tak mimo jiné dozvěděli, že „když si prdnou do mobilu a nechají tento zvuk foneticky přepsat, tak se jim na displeji napíše Brno“. „Nejvíc mě bavilo, když tu mrtvolu divadelního kritika zabalili do koberce a ona se pak zcela nepředvídatelně motala po jevišti. Také mě příjemně šokovalo, když jeden z herců razantně odhodil sekeru do zákulisí. V tu chvíli jsem to opravdu nečekal. Naopak někdy to úplně ztrácelo tempo a některé fóry byly dost prvoplánové,“ zhodnotil jeden z diváků.

Drtivé většině publika se však toto představení zřejmě velice líbilo, v závěru jej většina diváků v zaplněném divadelním sále ocenila potleskem vestoje.