„Lékař léčí, hudba uzdravuje“. O tom je skálopevně přesvědčena muzikantka a hudební pedagožka Jitka Kaprálová.

Právě její žáci vystoupili uplynulý čtvrtek 19. ledna v konickém komunitním centru na Koncertě potmě, který byl vůbec první akcí svého druhu v regionu. Ze zhruba hodinového setkání odcházeli posluchači dokonale odpočatí a uvolnění. 

 

Je nepochybné, že hudba přirozeně ovlivňuje srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání, svalové napětí a celou řadu dalších důležitých tělesných procesů, které jinak člověk sám o své vůli až tak ovlivnit nemůže. I proto se používá ke zmírnění bolesti, strachu, u poinfarktových stavů či při léčbě dlouhotrvajících chorob. Vychutnat si zhruba hodinový koncert, při němž organizátoři doporučovali posluchačům, aby nechali židličky židličkami, lehli si na zem a ve tmě na sebe naplno nechali působit improvizovanou hudbu dětských muzikantů, mohl každý, kdo zavítal do bývalé konické sokolovny. „Muzikoterapii vyučuji společně se hrou na housle na ZUŠ v Konici. Všechno při ní vzniká jako čistá improvizace, hraje se tedy bez not, nicméně i tato hra má svá jasná pravidla. Při vystoupení vymyslím nějaký rytmus, další se k němu postupně přidávají a pak zase umlkají, vše se vzájemně propojuje a zase rozlučuje. Děti takový intuitivní postup naplňuje radostí. Letos učím tento předmět oficiálně poprvé a pouze v něm mám nulovou absenci,“ svěřila se Jitka Kaprálová, která s muzikoterapií pro dospělé poprvé vystoupila před uplynulými Vánocemi v přednáškovém sále Národního domu. 

Při koncertu se sešlo devět dětí navštěvujících muzikoterapii, které doprovodilo deset členů žákovského smyčcového orchestru, Jitka Kaprálová a také její manžel, jenž sám kromě aktivního hraní nástroje také vyrábí. Děti během koncertu využívaly zejména alikvótní tóny, pizzicata a další techniky houslové hry. Vše se střídalo s perkusemi, které zastupovaly často netradiční nástroje jako tibetské mísy, rámové bubny či velký buben Pow Wow, zazněly však také tóny flétny.

Prakticky všechny nástroje byly ručně vyrobené z čistě přírodních materiálů. Vzhledem k tomu, že při psychoterapii hraje prim rytmus, chybět nemohl ani kolektivní vyťukávaný na dřívka. Zhruba hodinovou akci pak zakončila ředitelka konické umělecké školy Daniela Bláhová, když zazpívala píseň Lásko, bože, lásko. „Když jsme skončili s hraním, tak bylo skoro dalších pět minut úplné ticho. Všichni následně odcházeli rozzáření a svěřili se s tím, že netušili, že hudba může mít takové účinky. Je to zkrátka asi jediný lék, který nemá žádné nežádoucí účinky,“ zhodnotila Jitka Kaprálová.

Už ve čtvrtek 26. ledna se hudba do Konice vrátí. Od 17:00 hodin se bude v koncertním sále konického zámku konat klavírní koncert žáku ZUŠ Konice. Další koncert „uzdravující“ hudby je plánován na ZUŠ open, které se v Konici bude konat koncem května. „Kurzy muzikoterapie pro dospělé by se v konickém komunitním centru měly rozběhnout zhruba od dubna,“ uzavřela Jitka Kaprálová.