Začátek roku bývá důležitý pro řadu obchodů napříč Olomouckým krajem. Důvodem jsou dotace. Hejtmanství totiž už pět let přispívá menším obcím na to, aby se jim provozovny podařilo udržet. A právě zkraje roku peníze schvaluje krajské zastupitelstvo. „Žádali jsme a byli jsme úspěšní. Alespoň rada to schválila a 20. února má zasedat zastupitelstva Olomouckého kraje, které by mělo vše schválit,“ prozradil Večerníku starosta Kovalovic-Osíčan Josef Polášek. Jeho obec nežádala o dotaci poprvé. A už v minulosti byla úspěšná. Ve zdejším obchodě se dají nakoupit základní potraviny i něco ze smíšeného zboží. Neexistence prodejny by znamenala pro místní dojíždění.

Právě udržet obchody i na menších vesnicích je hlavním cílem dotačního projektu. „Žádat může přímo provozovatel. V minulosti to byla jen obec. Je to ale asi dva roky, co jsme tuto možnost rozšířili. Je nám skoro jedno, kdo to provozuje. Pro nás je klíčové, aby si obyvatelé mohli nakoupit,“ upřesnil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Šafařík, který má na starost místní rozvoj.

Vedení hejtmanství pak původně zamýšlených sedm milionů korun navýšilo na jedenáct. „Je to v kombinaci s dotačním programem Ministerstva průmyslu a obchodu. V letošním roce dává čtyři miliony z částky a s těmi počítáme i pro letošní rok. Budu rád, když budeme mít stejnou částku jako letos. Kdyby to bylo dohromady těch jedenáct milionů, byl bych velmi spokojený,“ uvádí Šafařík.

Jen za minulý rok přišlo 169 žádostí o podporu. Vesměs z menších vesnic, kde funguje jediný obchod. „Horní hranice je tam pro větší obce sto tisíc korun, pro menší sto třicet tisíc. Obecně v pravidlech je tisíc obyvatel. Ale vzhledem k množství žádostí je maximum 450 obyvatel. Dostane se jen na ty nejmenší,“ konstatoval náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

V minulosti pomoc z kraje využila řada obcí Prostějovska. V Ondraticích peníze pomohly udržet prodejnu. V Hluchově se o to snažili, ale neuspěli, obchod tam po čase znovu zanikl. V Bukové pak dlouhodobě sháněli nájemce. Kovalovice-Osíčany patří k těm šťastnějším obcím, kde se i s přispěním kraje podařilo provoz udržet. „Pro nás je to veliká pomoc. Rada nám přisoudila sto třicet tisíc a my přispíváme minimálně stejnou částkou z obecního rozpočtu. Je to zkrátka ztrátové, obec přispívá pravidelně,“ připomněl starosta Josef Polášek.