Tak se to podařilo! Po sedmileté přestávce se na plumlovském zámku opět objevilo zhruba třicet děl Lilian Amann. Uplynulou sobotu 15. dubna zde byla zahájena její výstava nazvaná „Deja vu“. Stalo se tak 20 let poté, co zde psycholožka, spisovatelka a malířka své obrazy představila poprvé. A Večerník byl u toho!

 

Z Lilian Amann by měl nepochybně radost svérázný meteorolog Ján Zákopčaník, který televizním divákům pravidelně přál „slunce v duši“. Právě to do Plumlova přivezla výtvarnice trvale žijící v německém Stuttgartu. Na zámku se setkala se svými příznivci, z nichž se v mnoha případech už stali její přátelé. „Každý obraz autorky v sobě nese nějaké sdělení. Jaké to je, tak to lze vyčíst zejména z očí zachycených bytostí, mezi nimiž převládají ženy. Mám radost, že nám Lilian Amann jejich prostřednictvím přináší naději, že svět bude díky umění lepším místem k životu,“ shrnul Richard Tribula, předseda brněnského uměleckého spolku Parnas Brno, jehož zapálený proslov celou vernisáž zahájil.

Brněnská rodačka procestovala celý svět, přesto lpí na svých hanáckých kořenech a pravidelně se vrací do Kostelce na Hané, odkud pocházeli její rodiče a kam pravidelně na prázdniny mířila za svojí babičkou. Kromě toho se právě plumlovský zámek stal jednou z hlavních inspirací pro napsání její knihy „Pohádky a povídání z dávné Hané“. „Jsem šťastný, že si Lilian Amann před lety vybrala právě náš zámek. Vystavenými obrazy prosvítá její milá a něžná duše a jako takovou ji tu máme rádi,“ prohlásil kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.

O tom, že není sám, ostatně svědčily desítky přítomných hostů, mezi nimiž nechyběla ani návštěva z nedalekého zámku v Tovačově. Právě v něm výtvarnice v minulosti rovněž vystavovala a bylo jasně patrné, že by ji tam rádi opět přivítali. „Bude-li to jen trochu možné, pak se do Plumlova i do Tovačova se svými obrazy v budoucnu ráda opět vrátím,“ přislíbila Lilian Amann, jejíž výstava bude na zámku v Plumlově k vidění až do 15. června.