V prostějovském hokeji se dějí různé věci. Jak v uplynulém týdnu informoval web isport.cz a následně i Deník Sport, LHK Jestřábi Prostějov se měli dopustit podvodu! O co se jedná? Plzeň před sezonou pustila na celou sezonu k účastníkovi Chance ligy zdarma tři mladé hráče.

Jedním z nich byl Jan Slanina a právě na něj dostal šéf klubu Jaroslav Luňák se svými pobočníky asi až příliš velkou slinu. Dle tvrzení agenta hráče mu měl podepsat druhou smlouvu, z níž bez vědomí mateřského klubu oddělal i dodatek o opci, která hovořila o hráčově návratu na západ Čech. Majitel hokejového klubu z Plzně Martin Straka a sportovní manažer Tomáš Vlasák jsou tak nyní rozčílením bez sebe. Luňák sice s médii nekomunikuje, ale na klubových internetových stránkách napsal, že tomu tak není. Inu, ať je to, jak je to, reklamu nyní ale Prostějovu dobrou neudělal...

 

Loni podepsal Jan Slanina s LHK Jestřábi Prostějov roční smlouvu s opcí, která však neměla být uplatněna v případě, že se po skončení ročníku trvale vrátí do mateřského klubu. Jenže jak uvádí zdroje Deníku Sport dvacetiletý útočník za svůj mateřský klub nyní nesmí hrát. O něco později mu totiž u Jestřábů dali podepsat verzi, v níž zmíněný dodatek chybí. V této podobě byl kontrakt zaregistrován na svazu. Kauza může dospět k arbitráži, případně až k civilnímu soudu.

V hokejovém prostředí se momentálně řeší soupisky na příští sezónu. V zatím největší kauze, které hokej po skončení sezóny čelí, je namočen Prostějov. Jestřábi před začátkem letošní sezóny posílili o tři mladíky z Plzně, která je sem poslala zdarma, aby se postupně vyhráli. Jedním z nich je i Jan Slanina, jenž podepsal smlouvu s opcí na další rok, pokud by se však nevrátil do mateřského klubu. Jenže prostějovský oddíl u nadějného hokejisty využili situace a nechali ho dle zdroje isport.cz a vyjádření hráčova agenta podepsat druhou verzi! Ta přitom uvedenou klauzuli neobsahovala a hráč je tak nyní zaregistrován v Prostějově. S tím se ale Plzeň nehodlá smířit a považuje jednání Prostějova za podvod, proti kterému se hodlá bránit.

„Nějakou dobu po podpisu první smlouvy za ním přišli znovu, že potřebují potvrdit ještě dvě paré. Standardně se zhotovují tři kopie. Dvě jdou na svaz a jedna zůstává hráči. Mladý, nezkušený kluk už si to ale pořádně nezkontroloval. Věřil, že je to stejná smlouva. Jenže klauzule o zrušení opce tam už chyběla, což nepostřehl. Pozměněnou verzi pak nechal klub zaregistrovat na svazu. Jakmile Slanina podepsal v Plzni, přišli za ním, že zůstává v Prostějově, protože platí smlouva, podle níž tamní klub může uplatnit opci,“ popsal pro Deník sport sportovní manažer Západočechů Tomáš Vlasák, že se mladý hokejista nechal napálit.

Jestřábi si tak nyní nárokují Slaninu, i přestože má zároveň podepsanou smlouvu s mateřským klubem v Plzni. Kromě Slaniny zapůjčila Plzeň i další dva mladíky. Konkrétně šlo o Daniela Maláka a Jakuba Hamšíka. U nich ale tento problém není.

„Chtěl by se porvat o extraligu, do Prostějova už ani nechce, zvlášť po tom, co se stalo. Pokoušel jsem se spojit s majitelem klubu panem Luňákem, jenže nereaguje. Mluvil jsem s Martinem Loukotou (ředitel APK) a ten potvrdil, že na svazu mají druhou, novější verzi smlouvy. První samozřejmě ne. Za mě je to podvod na hráče,“ pokračoval Vlasák pro Deník Sport.

Stejně jako s naší redakcí, tak ani s redakcí Sportu se majitel klubu Jaroslav Luňák odmítl bavit. Nesrovnalostí je ale v Prostějově i bez této kauzy více, než by bylo záhodno. „Na Prostějov vrhá negativní světlo, jakým způsobem se chová. I v ostatních klubech vidí, co se může taky dít, jak se jedná s hráčem, kterého jim koneckonců dáváme zdarma. Takové chování je prasárna na mladého hráče,“ dodal Vlasák.

Slaninův případ může dojít před komisi, případně až k civilnímu soudu. V nejhorším případě se může stát, že hráč nebude moct nastoupit, než se situace vyřeší. „Uvidí se, zda se kluby nakonec domluví mezi sebou, co na to svaz. Nevím, čeho chtějí docílit, zvlášť když byl Slanina zapůjčený zdarma, pomohl jim a prožil dobrou sezónu. Může se posunout o stupínek výš, podepsal s mateřským klubem, je hráčem Plzně. Nikdo by přece neměl bránit v růstu mladému hráči, který má budoucnost před sebou. Extraligová smlouva by měla být nadřazená prvoligové. Tohle by se dělat nemělo. Vrhá to špatný stín na první ligu, na prostějovský klub jako takový. Hráči a agenti už si dají příště pozor. Je to podraz a nedělá se to,“ shoduje se Zbyněk Hrdel, agent hráče se sportovním ředitelem plzeňského klubu.

Mlčící Prostějov se rozhodl vydat prohlášení až poté, co kauza vyplula na povrch. V ní majitel klubu požaduje omluvu po deníku Sport. Tvrdí také, že smlouvu s klauzulí svaz odmítl, a proto klub připravil novou. Podle našich informací ale s takovou smlouvou nikdy problém nebyl a v případě chování prostějovského klubu se dá čekat, že to byl skutečně vymyšlený trik, na který mladík skočil.