To, k čemu se postupně schylovalo několik posledních let, je definitivní skutečností! volejbalistky TJ OP Prostějov ukončily své působení ve třetí nejvyšší tuzemské soutěži. Jejich výsledkový pád dolů vyvrcholil očekávaným sestupem ze 2. ligy žen ČR 2022/2023, načež oddíl přihlásí své juniorky alespoň do krajského přeboru dospělých 2023/2024.

„Druholigový sestup už asi neodvrátíme, ne za současné situace s velice úzkým hráčským kádrem. A je dost možné, že tím půjde o momentální konec ópéčka v dospělé kategorii. Většina holek, které zbyly, kraj hrát nechce a s předstihem říká, že pokračovat nebude,“ říkal již v zimě před odvetnou částí uplynulé sezóny druhé ligy trenér TJ OP Ladislav Sypko.

Navzdory prohlubujícím se personálním problémům jeho nejvěrnější svěřenkyně dlouho bojovaly s de facto neodvratným osudem. Přibývající čas i další porážky na týmové konto však naznačovaly, že zánik přece jen přijde. Hanačky během druhé poloviny soutěže nebodovaly proti Kroměříži (1:3, 1:3), Juliánovu (0:3, 1:3), Ostravě C (1:3, 1:3), Frýdku-Místku B (0:3, 1:3), Opavě (0:3, 0:3) ani Ostravě B (0:3, 1:3).

Teprve v sedmém jarním dvoukole přišlo premiérové vítězství nad Novým Jičínem (3:2, 0:3), načež bylo potřeba dvakrát porazit Vsetín ke kýženému posunu před něj na předposlední devátou příčku. Podařilo se však vyhrát pouze jednou (2:3, 3:1), což zpečetilo jistotu úplného dna tabulky i sestupu. A smutným závěrem se pak staly kontumační porážky v Bílovci.

„Celé mě to hrozně mrzí a štve. K podobnému konci bohužel všechno směřovalo, každým dalším rokem jsme měli méně hráček ochotných nastupovat za OP a nakonec už nezbyly vlastně žádné. Chyběla chuť i vůle, nedá se nic dělat. Každopádně se mi za celých třicet let nestalo, že by můj mančaft musel zkontumovat utkání. Došlo k tomu až teď, prostě jsme nedali dohromady ani šest děvčat. Což byla taková černá kaňka na smutné sezóně,“ smutnil věrný držák Sypko.

Leč naprostý zánik volejbalu v ópéčku zatím nenastává. „Zrovna v tomhle týdnu jsme situaci probírali s mládežnickými hráčkami našeho klubu a domluvili se, že byť většina z nich jsou věkem juniorky, přihlásíme je do příštího ročníku krajského přeboru žen. Mladé holky, které do toho ještě mají chuť, si aspoň zahrají soutěž dospělých, i když tedy už ne na ligové úrovni,“ konstatoval Ladislav Sypko.

Stávající kolektiv, jenž sestoupil ze druhé ligy, se každopádně rozpadl. A teprve se uvidí, co pro TJ OP Prostějov přinese další budoucnost pod vysokou sítí...

 

2. liga žen ČR, skupina C 2022/2023

KONEČNÉ POŘADÍ:

1. Opava 103

2. Bílovec 79

3. Ostrava B 74

4. Kroměříž 56

5. Nový Jičín 50

6. Frýdek-Místek B 49

7. Juliánov 47

8. Ostrava C 43

9. Vsetín 23

10. OP Prostějov 14