V případě dovolené se dělíme na dvě rozdílné skupiny osob. Někdo má rád jistotu a klid i s pocitem natěšení už třeba od zimy. Jiný zase nad tím nepřemýšlí a až na poslední chvíli se podívá, kam by mohl za „pár kaček“ vyrazit. Tak nějak nic mezitím není a je na každém, co si vybere. U obou variant totiž najdeme jistá pro a proti.

Letní dovolená se dá řešit už dlouho dopředu a řada z nás si svou vysněnou cestu vybírá už v průběhu zimy. V tomto období často nabízí cestovní kanceláře pobyty za zvýhodněné ceny, aby tak přilákaly první zájemce. Bonusem v tomto ohledu je rozhodně výhodná cena i jistota se připravit na to, co vás na místě čeká. Ať už ohledně ubytování, tak věcí, které si s sebou sbalit, či kam se podívat v okolí a udělat si tak poučný i příjemný výlet. Na to všechno je času habaděj.

Na druhou stranu do toho ale může přijít spousta neočekávaného, což může vše zhatit. Nejednomu se už přihodilo, že měl vše precizně naplánované, ale z velkého těšení nakonec kompletně sešlo. Ať už za tím stála nemoc, či změna zaměstnání, které ovlivnit, předvídat ani předem naplánovat nejdou. Nezbývá pak než vysněnou dovolenou s určitým storno poplatkem zrušit.

Z těchto skutečností pak často těží druhá skupina osob rozhodujících o své dovolené až na poslední chvíli. Tak nějak bez příprav a na první dobrou se podívají na aktuální nabídku a plánované odlety a příjezdy a vyráží třeba i druhý den. Zde se dá předem jen těžko něco naplánovat a většinou odletu předchází humbuk kolem sbalení všeho podstatného, aby něco nezůstalo doma. S tím, že se cestovní kanceláře snaží zaplnit daný let na poslední chvíli, se však často pojí i obrovské slevy. A ač je to spojeno s mírným stresem, tak s ušetřenými penězi na účtu, které se pak dají využít právě během dovolené.

Mezi stinné stránky ale patří právě zapomenutí některých důležitých věcí či třeba nevyřízení pojištění. Stát se přitom může cokoliv a není nic snadnějšího než vše během jediného dne vyřešit, navíc dnes i on-line. Pokud onemocníte a budete potřebovat lékařskou pomoc, může vás to stát velké peníze. Cestovní pojištění vám může pomoci pokrýt náklady na lékařskou péči, ztrátu zavazadel, zrušení letu nebo další nepředvídatelné situace.

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 26. června